
شاید برای خیلی از عزیزان سوال باشد که تفاوت سوله خرپایی و تیرورقی در چیست ؟ آیا فقط در شکل ظاهری و روش ساخت این دو نوع از سوله هاست یا تفاوت های دیگری نیز بین سوله سنگین و خرپای سبک وجود دارد ؟
اول از هرچیزی باید گفت که در مورد تفاوت سوله خرپایی و تیرورقی موارد بسیار است اما مهم ترین موارد که متمایز کننده این دو نوع از هم خواهند بود را در این مقاله به شکل سریع و خلاصه ذکر و بررسی خواهیم کرد .
جهت ساخت سازه های خرپایی و تیرورقی با بهترین کیفیت و هزینه متناسب میتوانید با مجموعه سبک طرح مشاوره و همکاری نمائید ، راه های ارتباطی با مجموعه سبک طرح :
- تلفن همراه : 09140856001 ( مهندس فتح پور )
- تلفن همراه : 09144172368 ( مهندس باهر )
سوله ها خرپایی نوعی از سوله های سبک هستند که در بازار امروز بسیار مشهور شده و البته با ویژگی های بارز خود امکان ساخت سازه هایی بسیار بزرگ تر و راحت تر را به کارفرمایان و مجریان اعطا نموده است . در ابتدا از ویژگی های بارز سوله های خرپایی شروع کنیم .
معرفی سوله های خرپایی
این نسل از سوله ها بهترین و شناخته شده ترین نوع در سوله های سبک هستند . سوله های سبک در کل در سه دسته سوله های خرپایی ، یو بی ام و سوله های لوله ( فوق سبک ) دسته بندی می شوند . سازه های خرپایی داری مهندسی کامل تر و دقیق تری جهت ساخت سازه های فلزی بسیار بزرگ هستند .
با توجه به اینکه در ساخت این نوع از سوله ها تنها از فولاد استفاده نشده و ترکیب فولاد و پروفیل در ساخت آنها نقش دارد و همچنین نحوه طراحی آنها به نوعی با مهندسی خاص تنظیم شده است که حداقل میزان مصرف مصالح را در عین استحکام داشته باشد ، به همین خاطر هم وزن و هم هزینه ساخت انها بسیار پایین است .
از انجایی که وزن این نوع از سازه ها کم است در نتیجه وزن کلی سازه نیز کمتر خواهد بود و در نتیجه آن نیز فنداسیون سازه میتواند با هزینه کمتری اجرا شود چرا که در مجموع بار کمتری را تحمل خواهد کرد .
این نوع از سوله ها محدودیت ساخت ندارند یعنی وابسته به کوچک یا بزرگ بودن ساختمان نهایی نیستند و میتوان آن را با توجه به شرایط محل ساخت و خود سازه ، برای هر ساختمانی استفاده کرد . البته که این سوله ها برای از بین بردن محدودیت سوله سنگین یا همان تیرورقی در اندازه های بزرگ طراحی شدند چرا که برای سازه هایی با اندازه های بزرگ مخصوصا از نظر ارتفاع ، سوله های سنگین قابلیت اجرا ندارند و این در مورد تفاوت سوله خرپایی و تیرورقی بسیار مورد توجه است .
تفاوت سوله خرپایی و تیرورقی در حالت کلی در دو مورد خلاصه می شود یعنی هزینه و قیمت پایین اما موارد بارز دیگری همچون سرعت در ساخت و اجرا در سوله های خرپایی ، امکان جابجایی و نقل مکان راحت تر ، حمل و نقل راحت تر نیز از فاکتور های سوله های خرپایی هستند .
تفاوت سوله خرپایی و تیرورقی در گام دوم
در مقابل ویژگی هایی که در مورد سوله های خرپایی گفته شد به موضوع سوله های تیرورقی میرسیم . شاید با تفاسیر بالا خودتان کمی حدس زدید که سوله های تیرورقی چه ویژگی ها و چه معایبی دارند . سوله های تیرورقی به دلیل اینکه از اولیه ترین نوع سوله ها می باشند تکنولوژی ساخت آنها نیز قدیمی تر است اما تماما کنار گذاشته شده محسوب نمی شوند . به این دلیل که هنوز هم میتوان برای سازه های کوچک و نسبتا بزرگ ( نه خیلی بزرگ ) از سوله های تیرورقی استفاده کرد . در تفاوت سوله خرپایی و تیرورقی شاید با توحه به موارد بالا اینگونه به نظر برسد که سازه های سبک ار هر نظر بهتر هستتند اما یک مورد بسیار مهم در سازه های تیرورقی وجود دارد به نام استحکام !
سوله های تیرورقی هر اندازه که سنگین باشند و در مقابل ، سوله های خرپایی هر اندازه که در عین سبک بودن استحکام داشته باشند ، بازهم به استحکام سوله های سنگین نخواهند رسید و برای برخی از سازه ها استحکام قبل از هزچیزی قرار دارد .
سوله های تیرورقی تماما از فولاد ساخته شدند در نتیجه وزن زیادی دارند . در نتیجه داشتن این وزن زیاد ، هزینه نیز بالاتر است . با توجه به وزن بالای سازه و مجموع بارهای وارد بر کل سازه ، برای متراژ و دهانه های بسیار بزرگ نمیتوان سوله های تیرورقی را اجرا نمود .
هزینه ساخت فنداسیون در این نوع از سوله ها به دلیل وارد آمدن بار بیشتر از طرف سازه ، کمی بیشتر خواهد بود .
ساخت با کدام سوله روش درستی است ؟
شما از اساسی ترین ویژگی ها و نکات مهم در تفاوت سوله خرپایی و تیرورقی مطلع شدید اما نمیتوانید به تنهایی تصمیم بگیرید که از کدام سوله برای ساخت سازه خود استفاده کنید . قبل از هرچی باید بدانید که هر منظقه از کشور ، استان و شهر ، شرایط آب و هوایی خاص خود را دارد و در کنار این موارد نیز موضوعاتی همچون مقاومت خاک و بارهای منطقه و … وجود دارد توسط نظام مهندسی منطقه یا استان بررسی شده و بر اساس نتایج بدست آمده ، مشخصاتی ارائه شده است که باید در ساخت سازه ها مد نظر قرار داده شود .
تمامی این موارد را مجری شما یا یه عبارتی سوله ساز بخوبی اطلاع داشته و در جلسه مشاوره قبل از اجرای پروژه با شما مطرح خواهد نمود . اگر قرار باشد تا شما سازه خود را بصورت استاندارد اجرا کنید باید توجه داشته باشید که برای سوله های استاندارد و در کل سازه هایی که تمامی مجوز های لازم جهت ساخت را اخذ می کنند ، سندی به نام دفترچه محاسبات سوله وجود دارد که باید تمامی مشخصات سوله داخل آن درج شده و همچنین شرایط و ضوابط ارائه شده از طرف نظام مهندسی نیر داخل ان رعایت شده باشد .
در حالت کلی اگر فضای شما دارای متراژ و عرض دهانه بزرگتری است استفاده از سوله های تیرورقی ممکن نیست و تنها راه و بهترین راه استفاده از سوله های خرپایی است . اما برای سازه ها کوچک و نسبتا متوسط میتوان با حفظ استحکام بیشتر در سازه ، و با هزینه نسبتا مناسب ، به کمک سوله های تیرورقی ساختمانی محکم تر با یکی از شناخته شده ترین نوع سوله های یعنی سوله تیرورقی اجرا نمود . امیدواریم تا این مقاله در عین خلاصه بودن برای شما مفید بوده باشد .