تبریز، جاده تبریز-آذرشهر، بعد از پل پتروشیمی، کوی صنعتی سهند، دوازده متری دوم، پلاک 8، تلفن تماس: 04134219790
سوله مرغداری - سبک طرح

سوله مرغداری

مدیر    22 خرداد 1401    بدون نظر   

سوله مرغداری یکی از انواع مختلف سازه های تقریبا صنعتی محسوب می شود که در کشور ما نیز جایگاه بالایی در احداث این نوع کسب و کارها دارد . طیور به طور کلی نقش زیادی در سبد تغذیه خانواده ها دارد . سازه های مرغداری نسبت به سازه های گاو داری و در کل دام ، خواهان بیشتری دارند به این دلیل که عموما هزینه نگهداری ، پرورش و ذبح و … با هزینه و دردسر کمتری نسبت به دام انجام می شود . در این مقاله سیر تا پیاز ساخت سوله برای مرغداری را بررسی خواهیم کرد .

از اینرو سالن های مرغداری در کل بیشتر از سازه های دامداری ساخته می شوند . سالن های مرغداری را نیز همانند سایر سازه ها میتوان با انواع مختلف مصالح و روش های ساخت و ساز اجرا نمود . یکی از بهترین روش ها جهت احداث سالن های مرغداری استفاد از سوله است . در حقیقت ساخت سوله مرغداری بخش بزرگی از فعالیت های سوله سازان متخصص است . اما ساخت سوله مرغداری به این راحتی هم نیست چرا که وقتی طیور زنده داخل این سوله پرورش و نگهداری می شوند موضوع بهداشت از اهمیت و درجه بالایی برخوردار است .

همانطورکه ممکن است بدانید برای احداث سوله در یک منطقه لازم است مشخصات ، مصالح و نوع سوله مطابق با استاندارد های منطقه مورد نظر که توسط نظام مهندسی همان منطقه ، شهر یا استان اعلام می شود اجرا شود . سازه های مرغداری نیز از این قاعده مستثنی نیستند و البته از درجه بالاتری نیز حتی برخوردار می باشند .

کدام سازه برای سوله مرغداری مناسب است ؟

چون موضوع بهداشت مطرح شد پس در اینجا لازم است دقت کنیم که چه نوع سوله هایی میتوانند جهت احداث مرغداری مناسب و مورد تایید باشند . مسلما همه کارفرمایان در ابتدای امر به این فکر هستند که هزینه های ساخت سوله را کاهش دهند و از این جهت اولین سازه هایی که به ذهن آنها می رسد سازه های k-span یا همان سوله های ubm است .

سازه های مرغداری نیازمند عایق هستند . سازه های یو بی ام نیز از عایق های پلی اورتان جهت پوشش عایق داخل سوله استفاده می کنند . این عایق ها به نوعی جاذب هستند یعنی میتوانند ذرات موجود در هوا را به خود جذب کنند . در صورتی که بیماری بین طیور ایجاد شود به راحتی از طریق این عایق ها قابل انتشار و گسترش در تمام سوله و آلودگی و تلف شدن کل طیور خواهد شد لذا از این جهت که مهم ترین علت در رده بهداشت می باشد نمیتوان از سازه های سبک یو بی ام برای ساخت مرغداری استفاده کرد . نکته بعدی این است که فضای مفیدی که توسط سازه های یو بی ام برای مرغداری ایجاد خواهد شد مناسب نیست چرا که این نوع سازه ها محدودیت دارند و برای سازه های بزرگ همچون مرغداری و دامداری نمیتوان از آنها بهره برد !

پس با این توصیفات ما به سازه هایی نیاز داریم تا هم بتوان آنها را در محدوده بزرگتر اجرا نمود و هم اینکه فاکتور های بهداشتی را نیز به شکل کامل در آن پیاده کرد . سازه های خرپایی از جمله بهترین نوع سوله هایی هستند که میتوان برای احداث مرغداری و نیز دامداری از آن استفاده کرد . سوله های خرپایی نسل جدید سازه های قوطی هستند که وزن بسیار کمتر و استحکام بالایی دارند و مهم تر از همه محدودیت برای ساخت نیز در آنها وجود ندارد و برای هر ابعاد و اندازه دهانه به راحتی قابل اجرا هستند .

در این نوع سازه ها میتوان از پوشش های عایق مناسب تر و ایمن تر استفاده نمود . همچنین فضای داخل سوله از لحاظ طول و عرض و همچنین ارتفاع بسیار بهینه تر و کارآمد خواهد بود .

علاوه بر سازه های خرپایی ، اگر ابعاد سوله مرغداری کوچک تا متوسط باشد میتوان از سوله های تیرورقی نیز استفاده نمود . سوله های تیرورقی از قدیمی ترین نسل سوله ها هستند که به آنها سوله سنگین نیز گفته می شود . اگر مهندسی درست بر روی این نوع سازه ها انجام شود میتوان سازه های کوچک تا نسبتا بزرگ را با استحکام بیشتر و کمی اختلاف هزینه به شکلی ایمن تر نیز اجرا نمود . متاسفانه به دلیل محدودیت اجرا در متراژ های بزرگتر و نیز هزینه زیاد این نوع از سوله ها بخاطر استفاده از فولاد در سراسر قطعات سازه ، برای ساختمان های بزرگ مقرون به صرفه نیستند . پس میتوان نتیجه گرفت برای احداث مرغداری بهترین گزینه ساخت توسط سوله های خرپایی است .

نکاتی پیرامون سوله های مرغداری

همانطور که گفته شد موضوع بهداشت در نگهداری طیور بسیار حائز اهمیت است و به همین دلیل مواردی که توسط نظام مهندسی برای سوله مرغداری ذکر شده باید همگی رعایت شوند . یکی از بخش هایی که باید در ساخت سوله مرغداری به آن توجه کرد ، تهویه مناسب و سیستم های سرمایش و گرمایش است . مسلما طراح سوله باید این موارد را بخوبی در نظر داشته باشد . برای تحقق این موارد ممکن است از پدهای سلولزی یا حوض های کوچک آب استفاده شود که بستگی به کاربری سوله دارد . مرغداری ها ممکن است برای جوجه های یک روزه ، پرورش مرغ های گوشتی و مواردی از این دست طراحی و اجرا شوند که البته لازم است در قدم اول نوع کاربری آن مشخص شود .

سوله های مرغداری از نظر ساخت با سایر سازه ها کمی تفاوت دارند . برای مثال شیب سقف سوله در این نوع از سازه های کمی دچار تغییرات می شود . سقف اکثر مرغداری ها به صورت قوسی و نه به صورت شیب دار اجرا می شود . سقف سازه باید توسط عایق های مناسب پوشش داده شود تا طیور داخل سوله در فصل های گرم و سرد تلف نشوند .

همچنین محاسبات دقیق بر روی ساخت سقف سوله صورت گیرد تا متناسب با اقلیم منطقه ، سقف سازه تحمل بارهای وارد را داشته باشد . همه این موارد با جای گذاری درست هم باعث استاندارد سازی سوله و هم باعث بهینه سازی انرژی داخل سازه خواهد شد . برای پوشش سقف های سوله مرغداری معمولا از ساندویچ پانل های سبک و یا ایرانیت و ورق های گالوانیره با پوشش های پشم شیشه و توری مرغی استفاده می شود . همچنین سقف سازه های مرغداری نه بسیار بلند هستند و نه بسیار کوتاه . داخل سازه باید به نوعی باشد که نظافت آن به راحتی صورت گیرد .

کف سوله های مرغداری عموما از بتن است چرا که اگر خاک به کار رود فضولات طیور قابل تمیز کاری نبوده و کم کم بیماری و ویروس های طیور در کل سوله پخش خواهد شد . همچنین کف سازه نیز باید تا حد امکان سرد نباشد چرا که سرما از طریق پای طیور به بدن آنها منتقل شده و باعث بیماری و تلف شدن جوجه ها و یا مرغ های گوشتی خواهد شد .

یکی از گزینه هایی که برای مرغداری بسیار مناسب است کف توری است . این کف های توری در فاصله نیم متری از زمین قرار می گیرند و طیور در بالای آن مستقر هستند . فضولات جوجه و یا مرغ ها به زیر توری ریخته شده و هم تمیز کاری را آسان خواهد نمود و هم باعث عدم انتقال بیماری خواهد شد . تمامی این موارد را سوله ساز متخصص در نطر خواهد داشت اما لازم است تا شما نیز در این رابطه اطلاعاتی را داشته باشید .

در کل هنگام ساخت سوله های مرغداری باید از بهترین و مرغوب ترین مصالح استفاده شود چرا که اگر سازه شما یکبار به شکل اصولی اجرا شود از وارد آمدن خسارت های بعدی جلوگیری خواهد شد .

هزینه ساحت سوله مرغداری چگونه برآورد می شود ؟

همانند سایر سازه ها ، بد نیست تا بدانید در مورد سوله های مرغداری کدام فاکتور ها بر قیمت تمام شده تاثیر گذار هستند . ما اصلی ترین موارد را به شکل زیر لیست کردیم :

  • ابعاد ساختمان و اسکلت سوله ، محل ساخت ، وسعت سوله
  • تجهیزات گرمایش و سرمایش
  • مصالح به کار رفته در پوشش سقف سوله ، کف و دیوار پوشی
  • تاسیسات و تجیزات تهویه هوا
  • تاسیسات تغذیه طیور
  • خروجی های فاضلاب
  • مکان قرارگیری تابلو برق و سایر تجهیزات

مهم ترین مواردی که میتوان در ساخت یک سوله مرغداری برای برآورد قیمت در نظر گرفت این گزینه ها می باشند . البته یک نکته مهم دیگر نیز باید مد نظر داشت که اگر قصد ساخت دو یا سه سوله مرغداری به شکل مجزا در یک محل را دارید حتما باید فاصله مناسب سوله ها از یکدیگر رعایت شود تا در صورت آلودگی یکی از سوله ها ، این بیماری به سایر سوله های اطراف منتقل نشود .

در ساخت سوله مرغداری علاوه بر سازه اصلی باید اتاق ها و محل هایی جهت بارگیری یا تخلیه بار نیز در نظر گرفته شود که با توجه به ابعاد سازه و نوع کاربری توسط سوله ساز طراحی خواهند شد .

یک نکته مهم دیگر فنداسیون و پی سازه است . همانطور که گفته شد کف سوله های مرغداری باید شرایط سرمایش و گرمایش صحیح را فراهم کند که عموما از بتن ساخته می شود . فنداسیون اولین بخش جهت ساخت سازه است لذا با توجه به نوع سوله که برای مرغداری ساخته خواهد شد لازم است تا بر روی اجرای اصولی فنداسیون نیز تمرکز شود و ممکن است به جهت مقاوم سازی کمی متحمل هزینه شوید . تمامی این موارد مدت زمان ساخت سوله را نیز درگیر می کنند و ممکن است سازه مرغداری نسب به سایر سازه ها در مدت زمانی کمی بیشتر اجرا شود . در ادامه این مقاله مطالب مفید و مرتبط با سوله های مرغداری را در بخش تخصصی تر خدمتتان ارائه خواهیم کرد .

اشتراک :
در بهبود این مقاله شریک باشید

©1400 - سبک طرح ، حقوق انتشار محفوظ است

طراحی سایت و سئو توسط سئو نود