
در این صفحه ، هر آنچه که در مورد سوله سبک ، شرایط ساخت ، نحوه محاسبه هزینه ساخت سوله سبک ، اقلیم های قابل اجرا ، مزایا و معایب و سئوال دیگری که در ذهنتان در رابطه با این نوع سوله وجود دارد را از میان برخواهیم داشت . پس شروع کنیم ؟
سوله سبک چیست و چگونه میتوان یک سوله را سبک ساخت ؟ سوله سبک نسل جدیدی از سوله ها است که امکان ساخت سازه های بسیار بزرگ بدون محدودیت در ابعاد دهانه سوله و همچنین ارتفاع سازه را با حداقل تعداد ستون های میانی به شما خواهد داد ، هزینه ساخت سازه را کاهش داده و در کوتاهرین زمان سازه شما را به مرحله بهره بردای خواهد رساند . سوله سبک بهترین نوع سازه های فلزی است که میتوان توسط مهندسی و طراحی اصولی ، یک سازه ایمن ، مدرن و با هزینه متناسب داشت . در این مقاله هر آنچه که در مورد سوله سبک و انواع مختلف و روش های ساخت مربوط به آن وجود دارد را خدمتتان ارائه خواهیم کرد .
مشاوره ساخت انواع سوله های سبک و سنگین فقط با یک تماس :
همچنین ساخت سوله سبک و اجرای انواع سازه های فلزی با تکنولوژی روز دنیا ( نسل جدید سوله ها صنعتی ) در سراسر کشور زیر نظر مهندسین مجرب و تیم فنی مجموعه سبک طرح ، با بهینه ترین وزن و مقرون به صرفه ترین هزینه در سراسر کشور انجام می شود . جهت مشاوره ، استعلام قیمت و ساخت سوله با مجموعه ما میتوانید از طریق پل های ارتباطی ارائه شده در وب سایت با ما در ارتباط باشید .
سازه های سوله هم اکنون در سراسر جهان در حال طراحی و ساخت هستند . در کشور ما و همچنین کشور ها اروپایی سازه های سوله از نوع پرکاربردترین سازه ها جهت ساختمان های بزرگ و کوچک محسوب می شوند . همچنین کشور های همسایه همچون عراق و افغانستان نیز در حال حاضر به دلیل بازسازی و راه اندازی مراکز صنعتی ، در حالتی گسترده مشغول ساخت سازه های جدید ( البته اکثرا توسط پیمانکاری های ایرانی به دلیل هزینه به مراتب پایین تر ) هستند .
سوله از جمله سازه های مقرون به صرفه و بسیار بهینه جهت ساخت فضاهای بزرگ است . تکنولوژی ساخت سوله ها در همه دوران ها در حال توسعه بوده و در حال حاضر نیز سوله های موجود که تکنولوژی بهینه تری دارند با عنوان سوله سبک شناخته می شوند . البته که سوله های سبک خود شامل چندین نوع مختلف از سازه ها هستند اما در کل تکنولوژی این نوع از سوله ها بسیار امروزی تر و بهینه تر است .
ساخت انواع سوله های سبک ، سوله های فوق سبک و طراحی تخصصی انواع سوله
منظور از بهینه بودن در سازه این است که نتیجه نهایی ساختمان از نظر وزن کل سازه به نسبت روش های مشابه اجرا ، سبک تر بوده و به همین ترتیب با توجه به مصرف کمتر فولاد در هر متر از قطعات سوله ، هزینه ساخت نیز پایین تر باشد . ضمن اینکه سوله نهایی از نظر استحکام نیز مورد تایید باشد .
چرا از سوله سبک استفاده کنیم ؟
همانطور که گفته شد خانواده سوله سبک نسل جدید سوله هستند . سوله هایی که در گذشته ساخته می شدند همگی به روش سوله سنگین یا همان تیرورق ساخته می شوند . در روش تیرورقی ستون ها و همچنین سقف به کمک قطعات بسیار بزرگ و نیز سنیگن سراسر فولادی که خود دارای چندین و چند قسمت جهت اتصال بودند ساخته می شدند .
در گذشته به دلیل نبود دانش امروزی ، تمامی قطعات سوله عمدتا از فولاد مستحکم ساخته می شد . همانطور که اطلاع دارید فولاد به هراندازه که در یک متر مربع از سوله استفاده شود علاوه بر سنگینی سازه ، هزنیه سنگینی نیز دارد و متقابلا کارفرما هزینه بیشتری را بابت مصالح با توجه به وزن فولاد مصرف باید پرداخت می کرد . اما خب راه گریز در آن زمان وجود نداشت چرا که تنها راه ساخت سوله با روش تیرورقی بود .
کم کم و به مرور زمان با بزرگ شدن واحد های صنعتی ، احساس نیاز به ساخت سوله هایی با ابعاد بزرگتر احساس شد . از آنجایی که سوله ها با توجه به محاسبات خاص خود طراحی و اجرا می شوند و در این طراحی ها تمامی فاکتور های سوله اعم از وزن کلی سازه و استحکام ستون ها و ساختمان مطرح است ، نتیجه این بود که سوله های تیرورقی را نمیتوان برای سازه های بسیار بزرگ اجرا نمود . یعنی سازه اگر برای عرض های مشخص به بالاتر ساخته می شد حتما سست و غیر مستحکم بوده و کارایی لازم را نخواهد داشت . ضمن اینکه اجرای ستون های میانی نیز با محاسبات اشاره شده انجام می گرفت که برای ساختمان های بسیار بزرگ بازهم سوله های تیرورقی عاجز بودند .
به همین ترتیب علم و دانش و تجربه دست به دست هم دادند تا نسل جدید سوله ها که هم از نظر وزن و مصرف فولاد بهینه تر بوده و مهم تر از آن سریع تر و راحت تر اجرا می شدند ( سوله سبک ) متولد شوند .
سازه های تیرورق علاوه بر وزن و هزینه بیشتر ، در مدت زمان به مراتب طولانی تری نیز اجرا می شدند و همانطور که گفته شد برای سازه های بسیار بزرگ نیز به هیچ عنوان قابل اجرا نبودند . با ظهور سوله سبک ، تحولی بسیار عظیم در صنعت سوله سازی جهان اتفاق افتاد .
سوله سبک ، سوله هایی که مصرف فولاد را میتوان در آنها از 30% تا 60% کاهش داد ، بسیار سریع تر و راحت تر آن را نصب و یا منتقل کرد و همین هزینه های نهایی را بسیار کاهش داد .
پس با توجه به این تفاسیر ، سوله سبک از هر نظر برای ساخت و ساز مقرون به صرفه تر است . البته باید توجه داشت که سوله های سبک با وجود ویژگی هایی که دارند شاید بیش از 70% در مقابل ساخت سازه های تیرورقی قرار گرفتند اما هنوز هم سازه هایی وجود دارند که میتوان طبق یک مهندسی درست ، از سازه های تیرورقی برای ساخت آنها استفاده کرد ( این مورد تماما مربوط به تخصص سوله ساز و مهم تر از آن شرایط سازه شما می باشد که این نکات را به شکل کامل در بخش ساخت سوله توضیح دادیم .
انواع سوله های سبک
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره شد ، خانواده سوله سبک انواع مختلفی دارند پس لازم است تا انواع مختلف این سازه ها و ویژگی های هرکدام را کم و بیش بشناسیم . سوله های سبک در 3 دسته اصلی تقسیم بندی می شوند :
- سوله سبک خرپایی ( محبوب ترین نوع سازه های سبک )
- سوله های k-span که با نام سوله های Ubm و نیز آمریکایی شناخته می شوند
- سوله های لوله ( که واقعا با لوله ساخته می شوند و وزن بسیار کمتری دارند )
سازه های سبک در این 3 دسته بندی اصلی قرار می گیرند . در ادامه مطلب به شکل مختصر اما مفید به توصیف هر یک از این انواع خواهیم پرداخت . ضمنا دقت داشته باشید که برای هرکدام از سازه های ذکر شده ، مقالات کامل و مجزایی داخل وب سایت قرار کرفته است .
همانطور که در بخش معرفی اشاره شد ، سازه های خرپایی از محبوب ترین نوع سازه های سبک هستند که در حالت خاصی به انها سازه های بدون محدودیت گفته می شود . به این دلیل که برای هر ابعادی میتوان از این نوع سازه ها استفاده کرد . همانطور که در بالا اشاره شد سوله های تیروقی تا ابعاد مشخصی قابل اجرا هستند و پس از ابعاد خاصی دیگر نمیتوان از سوله های تیرورقی استفاده کرد اما سازه های خرپایی به هیچ عنوان محدودیت نداشته و قابل اجرا برای تمامی ساختمان ها با ابعاد بزرگ یا کوچک هستند .
البته که اشاره به این نکته نیز لازم است که سوله های خرپایی اساسا برای ساخت و اجرای سوله های بزرگ ابداع شدند اما برای سازه های کوچک نیز بخوبی و یدون مشکل قابل اجرا است . سازه های سبک در حالت کلی مراحل نصب و اجرای ساده تری دارند . ضمن اینکه میتوان به راحتی این نوع از سازه ها را به محل دیگری انتقال داد . این ویژگی ها نیز باعث محبوبیت بسیار بالای سازه های خرپایی و در کل سازه های سبک شدند .
در سوله سبک خرپایی ، سقف ها و ستون ها به شکل خرپایی اجرا شده و سازه نهایی با استحکام و ایمنی بسیار بالا اجرا خواهد شد . در تصویر بالا یک نمونه از این نوع سازه ها را مشاهده می کنید .
سازه های Ubm
سوله های Ubm نوع دیگر سوله سبک هستند که بازهم نسبت به سوله های سنگنین بسیار مقرون به صرفه تر بوده و سریع تر اجرا می شوند . اما این نوع از سازه ها همانند سازه های تیرورقی محدودیت اجرا دارند و نمیتوان برای اندازه های مشخصی به بالاتر ، از این نوع سازه ها استفاده کرد . این نوع از سوله ها توسط ورق های فولادی که با دستگاه مخصوص ساخت سازه Ubm شکل میگرند ساخته شده و بر روی فنداسیون نهایی نصب می شوند .
این نوع از سازه ها در سه حالت زمین به زمین ، زمین به ستون و ستون به ستون اجرا می شوند . سازه های Ubm برای ساخت سازه هایی که در آنها موضوعات بهداشتی همچون سازه های مرغداری و نمونه های مشابه مطرح است زیاد توصیه نمی شوند چرا که عایق کاری های داخل سازه ممکن است باعث انتقال آلودگی بین دام یا طیور شود اما برای سازه های صنعتی ، پارکینگ ، آشیانه ها ، کمپ های نظامی و برخی سازه های مشابه بسیار کاربردی هسند .
هزینه ساخت این نوع سازه ها به مراتب از سازه های خرپایی نیز پایین تر است . اما با توجه به اینکه دامنه کابرد آنها نسبت به سازه های خرپایی کمتر است باید برای سازه های خاصی از این نوع سازه ها استفاده کرد . در تصویر بالا نیز میتوانید نمونه سازه های Ubm را مشاهده کنید .
درکشور ما باتوجه به قوانین وضع شده توسط سازمان نظام مهندسی کشور ، در هرمنطقه از کشور میتوان سازه های خاصی را اجرا کرد ، و در مناطقی که در آنها شرایط خاصی حاکم باشد نمیتوان از سوله های قوسی یو بی ام استفاده کرد . برای اینکه هر سازه مشخصی ساخته شود ، ابتدا باید طراحی آن انجام شده و سپس مرحله به مرحله مجوز های سازه از نظام مهندسی اخذ شود . دفترچه محاسبات سوله یکی از مهم ترین مواردی است که سیر تاپیاز ویژگی های سوله داخل آن درج شده است و میتوان از مراحل طراحی ، وزن ، قطعات ، نوع فنداسیون و هرچیزی که به سازه مربوط است را داخل آن یافت .
سازه های یو بی ام اکثرا به شکل سازه های خودنگهدار ساخته می شوند و ستون در داخل آنها وجود ندارد . سقف سوله های یو بی ام را همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید میتوان توسط سازه های قوسی خرپا از داخل سوله مقاوم کرد اما بدون این مقاوم سازی نیز میتوان صرفا با متصل کردن ورق های قوسی از دوطرف به فنداسیون یا سرستون ها ، سقف را بنا کرد .
سوله های یو بی ام دایره کاربردی ببسیار کمتری دارند و قبل از اقدام به ساخت این نوع از سوله ، حتما باید سوله ساز بررسی های لازم را به عمل آورد تا اگر امکان ساخت این نوع سوله در منطقه شما و برای کاربری شما وجود داشت ، ساخت آن انجام شود . البته زمانی که این نوع از سوله ها برای کاربری هایی همچون نمایشگاه یا آشیانه هواپیما اجرا شود معمولا از داخل عایق کاری نمی شوند اما اگر نیاز به عایق و پوشش داشتند معمولا از عایق های اپوکسی استفاده میشود که عایق های اپوکسی بصورت پاششی بروی ورق های سازه انجام می شود و پس از چند ثانیه این پوشش ها پف کرده و سفت می شوند ، و به همین دلیل استفاده از این نوع سازه برای کاربری هایی همچون مرغداری مناسب نیست چراکه این پوشش ها جاذب هستند و درصورت وجود بیماری بین طیور ، احتمال سرایت آن به کل سوله وجود دارد .
همچنین میتوان پس از ساخت سوله و عایق کاری داخلی آن ، یک لایه دیگر از داخل سوله اجرا کرد تا همچون ساندویچ پانل ، عایق در بین دو لایه قرار گیرد . عایق اپوکسی بسیار مقاوم بوده و کیفیت بالایی دارد .
سوله سبک لوله
نوع سوم خانواده سوله سبک سازه های لوله (سوله لولهای) هستند . این نوع از سازه ها توسط لوله اجرا می شوند . به این معنی که قطعات سوله از لوله هایی مقاوم با سطح مقطع مشخص ساخته می شوند . این لوله ها با محاسبات دقیق تولید شده و نهایتا پس از جوشکاری و رنگ آمیزی آماده انتقال به محل نصب شده و بر روی فنداسیون قرار خواهند گرفت .
سازه های لوله به اندازه سازه های Ubm محدودیت ساخت ندارند و میتوان برای سازه های نسبتا بزرگ از آنها استفاده کرد که اگر سازه بسیار بزرگ باشد ، به دلیل مسائل استحکامی و استانداردی ، این سوله تبدیل به سوله نوع خرپایی میشود که در ادامه توضیح داده شده است . برای ساخت استخر های سرپوشیده ، سالن های ورزشی ، کارگاه ها و واحد های صنعتی متوسط ، میتوان به راحتی از سازه های لوله استفاده کرد که ساختمان نهایی با حداقل وزن و با سرعت بیشتری اجرا شود . میتوان گفت سازه های لولهای و نیز سوله های Ubm جزء کم هزینه ترین سازه ها محسوب می شوند . اما مجدد باید تاکید کنیم که انتخاب نوع سوله جهت اجرا باید توسط سوله ساز متخصص انجام شود .
داخل سوله های لولهای خالی است و این نوع از سوله ها پس از طراحی ، در کارگاه و در ابعاد دقیق برش خورده و سپس جوش داده میشوند و پس از انجام مراحل جوشکاری ، رنگ آمیزی انجام شده و به محل نصب منتقل خواهند شد . نصب سازه های لولهای بسیار ساده است و به این دلیل که تقریبا تمام اتصالات از نوع پیچ و مهره هستند لذا در مدت زمان بسیار کوتاهی کل سازه سرپا خواهد شد ، حتی برای سازه های کوچک ممکن است نیازی به استفاده از جرثقیل هم نباشد ، لذا این نوع از سوله ها محبوبیت و دایره کاربرد بیشتری از سوله های Ubm دارند .
بررسی تخصصی سوله های خرپایی
از آنجایی که سوله های خرپایی کاربردی ترین و مشهورترین نوع سوله سبک است ، لذا بهتر است یک بخش کامل را به بررسی دقیق این موضوع اختصاص دهیم . سوله های خرپایی چندین سال است که در سطح دنیا و خصوصا کشور ما در حال ساخت هستند اما متاسفانه دانش و مطالب کافی در مورد این نوع سازه ها وجود ندارد و لذا تمامی مجریان محترم اینگونه تصور میکنند که اگر سوله خود را از نوع خرپایی برپا کنند ، هزینه آنها بسیار کمتر است .
سوله های خرپایی در مهندسی خود به نوعی آرایش های مثلثی دارند که البته این آرایش های مثلثی خود انواع متفاوتی دارند و برای هرکدام اسامی خاصی همچون شاه تیر و … درنظر گرفته شده است . شناخت عمیق هرنوع از سازه های خرپایی کار بسی دشوار است چراکه عموما برای کارفرما اهمیتی ندارد اما برای سوله ساز از درجه اهمیت بالایی برخوردار است به این دلیل که متناسب با نوع پروژه و محل ساخت سازه باید بررسی های لازم به عمل آمده و بهترین نوع سازه طراحی و سپس در کارخانه ساخته شود .
سوله ساز تنها درصورتی تخصص کافی را در این زمینه دارد که بتواند اولا نهایت بهره برداری از زمین سوله را نموده و ثانیا با حداقل مصرف آهن و همچنین هزینه متناسب سازه را پیاده کند . لذا در این مورد باید دقت کافی را داشت که با چه سوله سازی قصد همکاری دارید . در مورد سوله سبک خرپایی ، بهره برداری از زمین سوله بسیار اهمیت دارد . تصور کنید که اگر سازه شما با عرض 10 متر و طول 1000 متر و ارتفاع 6 متر ساخته شود ، شما از نظر دیوار پوشی در حالت سراسری ، نیاز به متراژ بسیار بالایی دیوارپوشی خواهید داشت که البته هم هزینه مصالح ، هم هزینه کارگر و هم تعداد روزهای کاری شما شاید تا 5 برابر افزایش پیدا کند . واقعا برای پرداخت 5 برابر هزینه سوله آمادگی دارید ؟
اما اگر سوله شما به صورت 100 متر عرض ، 100 متر طول و 6 متر ارتفاع ساخته شود ، بازهم فضای مفید سوله 10.000 متر است اما اینبار شما فقط یک چهارم تا یک پنجم سوله با ابعاد بالا ، دیوار پوشی و هزینه مصالح و کارگر خواهید داشت . مشاهده میکنید که صرفا با تنظیم یک ساختار درست برای سازه ، تا چه اندازه میتوان برای هزینه ها و همچنین ساخت سریع تر سوله تاثیرگذار بود ! اما موضوع مهم اینجاست که تمامی سوله سازها به این موضوعات واقف نیستند و هنوز دانش برخی از سازندگان در مراحل قبلی مانده ! لذا اگر قصد دارید تا یک سازه ایمن و مستحکم ، با نهایت بهره برداری از زمین سوله ، با هزینه کمتر و استاندارد های لازم داشته باشید ، حتما در زمینه همکاری با سوله ساز های متخصص ، تا حدی که ممکن است زمان اختصاص دهید و به هیچ عنوان در زمینه شناخت سوله ساز متخصص عجله نداشته باشید .
سوله سبک خرپایی با تکنولوژی خاصی ساخته می شود ، مهمترین مرحله در ساخت سوله سبک خرپایی ، طراحی سازه است . در شرکت های بزرگ سوله سازی ، بخش طراحی خود یک تیم مستقل و بزرگ است که قبل از انجام هرگونه اقدامی به ساخت قطعات در کارخانه ، باید طرح های لازم برای کلیت سازه را تهیه نموده و پس از بررسی های لازم در شرکت ، اقدام به اخذ تاییدیه ساخت سازه از نظام مهندسی شود تا پس از تایید نقشه و طرح سازه ، مراحل ساخت در کارخانه شروع شود .
سوله های خرپایی که در کشور ما ساخته میشوند عموما از چندین نوع شناخته شده سازههای خرپا هستند ، البته فراموش نشود که سوله های خرپایی برای تمامی سازه ها مناسب نیستند . اگر سوله ساز دانش کافی را در زمینه ساخت سازه های فلزی داشته باشد میتواند با تشخیص درست ، بهترین نوع سوله را برای محل مورد نظر انتخاب ، طراحی و سپس اجرا کند . برای سازه های کوچک میتوان از سوله های سنگین یا به عبارتی سوله های تیرورقی استفاده کرد .
اگر ابعاد سازه به شکل درستی مهندسی شود میتوان با اختلاف قیمت بسیار ناچیزی ، سوله را توسط سازه های تیرورقی اجرا نمود و ضمن کمی افزایش هزینه ، یک سازه بسیار مستحکم داشت . البته این حرف به این معنی نیست که سوله های خرپایی استحکام لازم را ندارند ، اما از آنجایی که امکان استفاده از سازه های تیرورقی برای سوله هایی با ابعاد بزرگ وجود ندارد ، اما در سازه های کوچک مشکلی وجود نخواهد داشت ، میتوان به راحتی از سوله های سنگین برای ساخت سازه های کوچک تا متوسط استفاده کرد .
مجموعه سبک طرح ، یکی از بزرگترین شرکت های طراح و سازنده سوله است که درمورد طراحی سازه قبل از ساخت ، از یک اکیپ بسیار متخصص بهرهمند است و میتوانید در تمامی مراحل طراحی سازه تا اجرای آن ، در کنار ما باشید . از آنجایی که تیم طراح ، سنگین ترین مسئولیت را در همان مراحل اولیه بر عهده دارد ، لذا میبایست صبر و شکیبایی لازم را در این مرحله به کارگرفت تا سازه از هرنظر بهینه و اصولی طراحی شود تا نهایتا طرح ، برای ساخت درکارخانه ارائه شده و سپس مراحل رنگ آمیزی ، حمل و نقل و همچنین پیاده سازی اجرا شود .
طراحی و ساخت سوله سبک با آخرین دانش و تکنولوژی روز دنیا
اگر به تاریخچه سوله سبک خرپایی اشاره مختصری داشته باشیم ، بد نیست بدانید که این سازه ها برای اولین بار در کشور های اروپایی و همچنین شهر های مختلف ایالات آمریکا ، در نوع چوبی و برای سقف انبارها استفاده میشدند . از آنجایی که ساختار هندسی مثلث به شکلی است که بارهای وارد بر راس هرم را به یال ها و نهایتا قاعده خود منتقل میکند ، لذا از زمان های گذشته ساخت سقف های شیب دار باب بوده و اکنون با تغییر ساختار کاربری آنها ، سازه هایی که نام آنها خرپا است متولد شده است .
سقف های شیب دار هنوز هم بخوبی اجرا میشوند اما در کنار ساخت سقف های شیب دار برای سوله سبک خرپایی ، سقف های قوسی نیز اکنون در حال اجرا هستند . البته سقف های قوسی در اکثر موارد برای جنبه زیبایی بیشتر سوله طراحی میشوند . این سقف ها کمی نیاز به مصالح بیشتری دارند و از این جهت هزینه ساخت سقف های قوسی بیشتر از سقف های شیب دار است ، البته ساختن یا نساختن سقف های قوسی در مرحله طراحی سوله تصمیم گیری خواهد شد و لذا میتوانید درصورت تمایل ، پیشنهاد ساخت آن را به سوله ساز خود ارائه کنید تا در صورت امکان ، سقف سازه شما از نوع قوسی اجرا شود که در این حالت شما یک سوله خرپایی قوسی خواهید داشت .
نگته مهم بعدی در مورد سوله سبک خرپایی اینجاست که شما نباید سوله ساز خود را مجاب به ساخت سوله خرپایی جهت کاهش هزینه نمائید ! همانطور که اشاره شد ، درصورتی که امکان ساخت سازه شما با سوله های تیرورقی در ابعاد پایینتر وجود داشته باشد ، سوله ساز متخصص حتما به نفع و صلاح شما عمل خواهد کرد .
البته سولهساز های اندکی نیز هستند که سود و صلاح کارفرمای خود را درنظر ندارند و از این جهت بیشتر به نفع خودشان فعالیت میکنند و به نوعی مسبب افزایش هزینه ها برای شما هستند که البته سولهساز های کشور ما اکثرا معتمد هستند اما گاها برخی قانون شکنی ها برخلاف قرارداد مکتوب پروژه ممکن است اتفاق افتد که باعث تحمیل هزنیه به کارفرما خواهد شد ازجمله کاهش یا افزایش میزان آهن به کاربرده شده در سوله ، یا اختلافات وزن کشی در باسکول و محل ساخت که کمی مباحث پیچیده تری هستند و لازم است در همین حد بدانید که لازمه ساخت یک سوله با طراحی ، اجرا و هزینه مناسب ، همکاری با سوله ساز های معتبر است و برای شناخت سوله ساز معتبر هم میتوان از طریق منابعی همچون وب سایت شرکت ، با بررسی نمونهکار و سوابق کاری ، به صحت و دقت عملکرد مجری پی برد .
سوله سبک نو یا سوله دست دوم ؟
در مورد سوله سبک بحثی وجود دارد که ممکن است شما نیز در این زمینه سئوال داشته و یا علاقمند باشید تا در این مورد بخصوص تحقیق کنید . سوله دست دوم !! آیا سوله دست دوم میتواند باعث کاهش هزینه شود یا نه ؟ درصورت استفاده از سوله های دست دوم تا چه میزان کاهش هزینه خواهیم داشت ؟
درمورد سوله های دست دوم چندین نکته مهم را لازم است بدانید . اول از هرچیزی باید بدانید که سوله های دست دوم که درحال حاضر درانبارهای سوله سازان انبار شده است ، اکثرا از نوع سوله های سنگین تیرورقی هستند که از سوله های قدیمی تر دمونتاژ شده و عموما وزن بالایی دارند و برای سازه های بزرگ مناسب نیستند لذا اگر قصد دارید تا سازه های کوچکتری راهاندازی کنید ، میتوانید از سوله های تیرورقی دست دوم استفاده کنید .
اما درمورد سوله های بزرگتر ، استفاده از سازه های دست دوم درحالت کلی توصیه نمیشود . مهمترین موردی که دایره استفاده از سازه های دست دوم را برای ساخت سوله کاهش میدهد ، ناکارآمد بودن آنها برای سازه های بزرگ و همچنین هزینه بالای آنهاست ! بله هزینه بالا ! شاید اینگونه تصور میکردید که سوله های دست دوم نیز همانند سایر لوازم دست دوم هزینه کمتری نسبت به نوع دست اول خود دارند اما درحالی که اینگونه نیست و به دلیل اینکه سوله های دست دوم از نوع سنگین هستند و وزن سوله های تیرورقی بسیار زیاد است ، لذا هزینه نهایی فولاد نیز بالا خواهد بود از این جهت برای سوله های بزرگ عملا کارایی نخواهند داشت . سوله های دست دوم در بهترین حالت ، یک گزینه برای ساخت سوله های کوچک تا متوسط هستند و به این خاطر که سوله های کوچک تا متوسط را میتوان بدون مشکل با سوله های تیرورقی بنا کرد ، لذا از این حیث میتوانید با استفاده از نوع دست دوم همان سازه اصلی ، یعنی تیرورقی ، سوله خود را برپا کنید . البته در مورد سوله های دست دوم و بررسی موشکافانه این نوع از سازه ها ، که میتوان گفت قدیمی ترین و اولیه ترین نسل سوله ها هستند ، داخل سایت یک مقاله بسیار کامل منتشر شده است که میتوانید در صورت علاقه ، آن را مطالعه نموده و مثال های عملی و دقیق که درمورد برآورد هزینه ساخت سوله با این نوع سازه ها ارائه شده است را مشاهده کنید .
افزایش محبوبیت سوله های سبک در کشور
همانطور که ممکن است بدانید یا مشاهده کرده باشید ، در زمان های گذشته اکثر سازه هایی که ساخته میشدند ، حتی کارگاهها و کارخانه های بزرگ ، همگی در ابعاد و ارتفاع های مشخصی ، به کمک سوله های تیرورقی ساخته شدند و این نوع از سوله های نیز به دلیل وزن بسیار بالای خود ، تا متراژ و ارتفاع های مشخص امکان اجرا دارند ( حتی در حال حاضر ) به همین دلیل سازه هایی که ساخته میشدند ، درصورتی که الزام به ساخته شدن در ابعاد بزرگتری داشتند ، یا عموما با ستون میانی نصب میشدند که استفاده ار ستون میانی باعث کاهش کارایی فضای داخل سوله میشد ، و یا اینکه سازه های بزرگ ، به دو یا چند سازه به هم چسبیده تبدیل میشد و برای مثال توسط یک دیوار مشترک فلزی و پوشیده از ستون ، دو سوله بهشکل به هم چسبیده ساخته میشدند که اکنون نیز از این روش برای سازه های بزرگ که توسط تیرورقی ساخته میشوند استفاده میشود .
اما در کل با رشد صنعت ، نیاز به ساخت سازه هایی بزرگتر ، مرتفعتر و همچنین با فضای داخلی وسیع و کارآمد بود . در اینجا بود که سوله سبک مشکل را به طرز شگفت انگیزی حل کردند . در ساختار سوله های سبک ، تعداد ستون های میانی به حداقل رسیده است و از این جهت میتوان از فضای داخل سوله نهایت استفاده را داشت و از نظر تردد ماشین آلات یا استقرار دستگاه ها ، غرفه ها و … هیچ مشکلی وجود ندارد .
همچنین میتوان به کمک سوله سبک ، ارتفاع سازه را تا چندین برابر بزرگتر اجرا کرد بدون اینکه به ساختمان کلی سوله آسیبی وارد شود . کاهش وزن کلی ساختمان ، درکنار امکان ساخت دهانه های بزرگ ، مهمترین و کافیترین دلایل برای رونق بازار سوله های سبک بود . همانطور که در مطالب قبلی اشاره شد ، سوله های سبک در 3 نوع شناخته شده اجرا میشوند و کاربردی ترین آنها ، نوع خرپا است .
خوشبختانه دانش ساخت سوله سبک همه روزه در حال توسعه است و مهندسین و متخصصین کشور ما ، درتلاش هستند تا با سبک سازی هرچه بیشتر این نوع از سازه ها ، هم میزان مصرف فولاد را کاهش دهند و هم هزینه نهایی ساخت سازه را از هرنظر مقرون بصرفه تر محاسبه کنند . البته اکنون ممکن است سوال پیش آید که اگر سوله ساز ، سازه های سبکتر تولید و اجرا کند ، این بیشتر به نفع مشتری خواهد بود تا مجری ، چراکه کارفرما هزینه کمتری پرداخت خواهد کرد .
در ساده ترین حالت این موضوع باید کفت که سولهساز هراندازه که بتواند سازه هایی سبک تر و مستحکمتر را طراحی و اجرا نماید ، به همان اندازه محبوبیت سازه های ساخته شده توسط او بیشتر شده و درنتیجه امکان ساخت سازه های بیشتری را در سراسر کشور خواهد داشت لذا به این ترتیب بهترین نمونه کارهای ممکن را از خود برجای خواهد گذاشت . به همین دلیل سوله سازان در تلاش هستند تا سبک ترین نوع سوله ها را بسازند .
چگونه سوله ساز میتواند شما را فریب دهد ؟
در برخی موارد ممکن است سوله ساز شما را فریب داده و تنها برای کسب منفعت بیشتر خود ، سازه را اجرا کند . یکی از این روش ها استفاده از سازه های سنگین است ، زمانی که میتوان سازه را با سوله سبک ساخت ، چرا که دستمزد ساخت و همچنین نیروی کاری افزایش خواهد یافت .
سوله سنگین دهانه بزرگ ، ساخته شده توسط سوله سازان داخلی
یا برای مثال سوله ساز ممکن است هنگام وزن کشی سوله در باسکول ، اعداد بیشتری را به شما اعلام کند که نهایتا با ضرب شدن درقسمت فولاد ، هزینه مصالح شما افزایش خواهد یافت .
همچنین سوله ساز ممکن است با تمرکز روی سازه های دیگر ، سازه شما را از الویت ساخت بدون دلیل خارج کند و پروسه ساخت و تحویل سازه شما را به تاخیر اندازد . اینها کمترین مواردی هستند که یک سوله ساز ممکن است توسط آنها مسبب فریب شما و متحمل شدن هزینه های اضافی گردد . یا در موردی مشابه ، ساخت فنداسیون و همزمانی ساخت سوله در کارخانه را به تاخیر اندازد ( بسته به شرایط سوله ) .
حتما قبل از شروع همکاری با سوله ساز ، از نمونه کارهای ساخته شده توسط او دیدن کنید چرا که کیفیت کاری اهمیت بسیار بالایی دارد . میزان رضایت مشتریان قبلی سوله ساز را حتما بررسی کنید و حتی اگر لازم بود در محل سازه های قبلی حضور یافته و از تجریه کارفرما درمورد همکاری با آن سوله ساز استفاده کنید . به این ترتیب پروسه ساخت سازه شما میتواند بسیار راحت تر انجام شود .
چگونه یک سوله به شکل سبک ساخته می شود ؟
همانطور که در کل محتوای این صفحه مطالعه کردید ، روش ساخت سازه های سبک ، مدرن ترین روش ساخت سوله هستند ، در سازه های سبک میزان حجم استفاده از فولاد بسیار کمتر است چرا که روش ساخت این نوع از سازه ها توسط پروفیل است و داخل پروفیل نیز خالی است و به شکل قوطی پر نیست ! پروفیل ضخامت های مختلفی دارد و بسته به نوع سوله ، ابعاد آن و همچنین بار وارد بر سازه ، میتوان از ضحامت های مختلف پروفیل در اشکال چهارگوش یا دایره استفاده کرد !
البته که کاهش بخش های اضافی در داخل سوله نیز تاثیرگذار است . در سازه های تیرورقی ، بدنه سوله سراسر از فولاد پوشیده شده است . اما در سوله سبک خرپایی ، تقریبا یک چارچوب با چند اتصال مهندسی شده در داخل چارچوب انجام می شود و لذا از این جهت گفته می شود که سازه های سبک بین 30 تا 70 درصد از وزن فولاد مصرفی را کاهش خواهند داد .
علاوه بر اینکه باید قطعات سوله به شکل سبک اجرا شود ، طراحی سوله نیز بسیار اهمیت دارد ، از این جهت که اگر ابعاد نامناسب برای سازه در نظر گرفته شود ، میزان قطعات مصرفی در آن افزایش خواهد یافت و متقابلا نیز هزینه فولاد و هزینه ساخت سازه فلزی افزایش خواهد یافت . لذا برای یک سازه 10.000 متری میتوان در بهترین حالت ابعاد 100 متر طول و 100 متر عرض را در نظر گرفت بجای اینکه ابعاد 1000 متر طول و 10 متر عرض در نظر گرفته شود .
ساخت سازه با سوله سبک ، و همچنین اجرای اصولی آن ، هزینه های ساخت و راه اندازی سازه ، کاهش چشم گیری نسبت به روش های سنتی همچون سوله تیرورقی خواهد داشت لذا محبوبیت این نوع سوله ها بسیار بالا بوده و میتوان هر نوع ساختمانی را از کوچک تا بزرگ توسط آن اجرا کرد .
پس برای اینکه یک سوله به شکل سبک ساخته شود ، هم باید قطعات سازه به شکل اصولی ساخته شوند و هم طراحی سازه توسط مهندسین متخصص انجام شود و از این جهت باید توجه کرد که کدام شرکت ها واقعا توانایی اجرای چنین سازه هایی را به شکل درست دارند . مجموعه های معتبری که تخصص لازم برای ساخت سازه های سبک و با هزینه متناسب را دارند بسیار کم و انگشت شمار هستند و از این جهت باید تدبیرات لازم را هنگام انتخاب شرکت سوله سازی معتبر اندیشید .
مجموعه سبک طرح در زمینه طراحی سازه بسیار متخصص است و بهترین نوع طراحی را با توجه به ابعاد و محل ساخت سازه برای شما انجام خواهد داد . شما برای اجرای بهترین نوع سازه های سبک با حداقل قیمت تمام شده در کوتاه ترین زمان ، میتوانید از طریق پل های ارتباطی با ما در تماس باشید چرا که تخصص ما سوله سبک است .
در حال حاضر با جستجوی کلمه سوله سبک در داخل گوگل ، شاهد خواهید بود که در صفحه اول ، سایت های بسیاری هستند که در حال ارائه خدمات ساخت سوله سبک و البته انواع دیگر سازه ها هستند . نکته قابل توجه اینجاست که اکثر مطالب این وب سایت ها توسط سئوکاران و تولید کنندگان محتوا نوشته می شود و لذا از این جهت مطالب همگی مشابه همدیگر هستند و اطلاعات دقیق درمورد این صنعت در اختیار مخاطبین قرار نخواهد گرفت . در وبسایت سبک طرح ، تمامی مطالب توسط مهندسین این مجموعه تهیه و تدوین شده و داخل سایت قرار می گیرد تا مخاطبین وب سایت ما بتوانند حقایق را در مورد این صنعت بخوبی مطالعه کنند .
ساخت سوله با بچه سوله
بچه سوله یک نوع از سازه های فلزی است که در کنار سازه اصلی و با اتکا به آن ساخته می شود اما هدف اصلی از ساخت بچه سوله در قدم اول توسعه سازه و در مرحله دوم کاهش بار کلی سوله اصلی و انتقال قسمتی از آن بروی بچه سوله است . ساخت بچه سوله شرایط خاص خود را دارد و اگر قصد دارید تا برای سوله خود بچه سوله نیز داشته باشید باید از همان ابتد سوله ساز را در جریان کار قرار دهید .
بچه سوله عموما برای سازه های سنگین اجرا می شود اما تحت شرایطی ممکن است برای سازه های سبک نیز اجرا شود . بچه سوله ها معمولا در ابعادی به میزان حداکثر 60% مساحت سازه اصلی ساخته می شوند و اگر از آن بزرگتر باشد ، خود یک سازه مجزا به حساب خواهد آمد . ارتفاع بچه سوله از ارتفاع سازه اصلی کوتاه تر است اما طول آن میتواند با طول سازه اصلی یکسان باشد که در یک دیوار مشترک خواهند بود .
جنس سوله در بچه سوله باید با سازه اصلی همسان باشد یعنی اگر سازه اصلی از نوع تیرورقی است ، بچه سوله نیز باید از نوع تیرورقی ساخته شود . بچه سوله ها عموما برای قسمت پارکینگ ، انبار ، و یا محل آذوقه و کاه و … میتواند ساخته شود . قسمت دیوارهای بچه سوله میتواند با پوشش هایی همسان با سازه اصلی پوشش داده شود اما میتوان بدون دیوار های جانبی هم بچه سوله را اجرا کرد و تنها قسمت سقف را ساخت . در تصور بالا میتوانید یک نمونه از سازه تیرورقی با یک بچه سوله را مشاهده کنید . برای سوله سبک نیز تحت شرایطی امکان ساخت بچه سوله وجود دارد اما با توجه به هزینه پایین و استقامت سازه های سبک ، پیشنهاد می شود بجای ساختن بچه سوله ، یک سازه دیگر را اجرا کرده و در حقیقت یک سازه دو قلو اجرا کرد که بسیار مقرون بصرفه تر هم از نظر مساحت و هم از نظر هزینه خواهد بود .
بچه سوله را میتوان در یک طرف و یا هر دو طرف سازه اجرا کرد و این بسته به نوع و استقامت سوله و همچنین میزان اهمیت بچه سوله در سازه دارد . برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بچه سوله میتوانید مقاله مرتبط با آن را در سایت مطالعه کنید .
مقایسه سوله سبک و سنگین
در این مقاله کم و بیش در مورد سوله سبک صحبت کردیم اما موضوعی که مهم است دلیل ساخت سازه های سبک و محبوبیت روز افزون آنها است . اگر بخوبی در این صفحه مطالب را مطالعه کرده باشید متوجه شدهاید که سازه های سبک چه ویژگی های منحصر بفردی دارند اما خب گاها میتوان از سازه های سنگین نیز بسته به نوع سازه و محل ساخت استفاده کرد .
سوله های سبک سریعا طراحی و در کارخانه ساخته میشوند ، حمل و نقل آنها به محل ساخت ، با هزینه کمتری انجام شده و به دلیل سهولت در نوع اتصال سازه ، به سادگی و به سرعت نصب میشوند و حتی میتوان در آینده در بدترین حالت آنها را دمونتاژ کرد .
با توجه به حداقل وزن بودن قطعات سازه ، فشار کمتری روی فنداسیون قرار دارد و از این جهت نیز هزینه ساخت فنداسیون کاهش خواهد یافت . به دلیل سرعت بالا در ساخت و همچنین مونتاژ سوله ، هزینه نیروی کاری نیز کاهش خواهد یافت . استفاده از جرثقیل های سبک نیز باعث کاهش هزینه می شود .
در این بخش توجه کنید که هدف این نیست تا اینگونه نمایش دهیم که چاره ساخت سازهها تنها استفاده از سوله سبک است ، اما در کل در اکثر موارد میتوان از سازه های سبک برای کاهش هزینه و همچنین حفظ استحکام سازه استفاده کرد . برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سازه های سنگین میتوانید مقاله مرتبط با آن را در داخل سایت مطالعه کنید .
سوله سبک برای سالن های پرورشی
یکی از اصلی ترین سازه هایی که با ورود سوله سبک مورد تغییر قرار گرفته و انعطاف در طراحی و همچنین ساخت آنها بسیار مورد بحث قرار گرفت ، سازه های پرورشی همچون سوله های مرغداری و دامداری بودند .
سازه های مرغداری ، سوله های پرورش بوقلمون و همچنین سازه های گاوداری ، ازجمله سازه هایی هستند که در کشور ما دایره وسیعی از سوله ها را تشکیل دادهاند . برای ساخت سازه هایی همچون مرغداری استفاده از سازه های سنگین زیاد مقرون بصرفه نیست چرا که سالن های مرغداری معمولا در ابعاد بسیار بزرگتر اجرا می شوند و ساخت چنین سازه هایی توسط سوله تیرورقی با اینکه ممکن است ، اما هزینه فولاد سرسام آور خواهد بود .
به همین دلیل سوله سبک خرپایی بعنوان یک ناجی ، بسادگی این مشکل را از میان برداشت و اکنون میتوان با اطمینان خاطر از استحکام و مهم تر از همه کارایی سازه ، سوله هایی بسیار بزرگ از نظر اندازه دهانه و همچنین ارتفاع را اجرا کرد .
هنوز هم برای ساخت سازه هایی همچون گاوداری از سوله تیرورقی استفاده می شود اما دلیل استفاده از سوله سنگین برای ساخت دامداری ، وزن کلی دام در داخل سوله است که نیاز به فنداسیون قوی دارد و تحرک دام ها از محلی به محل دیگر نیز مسبب افزایش نیروی وارد بر کل سازه و فنداسیون است . همچنین در سازه های سنگین به دلیل سهولت در ساخت بچه سوله ، کانون توجه ، کمی بیشتر است .
سبک طرح ، دانش چندین مهندس مجرب و متخصص را گردهم آورده است تا در کوتاه ترین زمان یک سازه بسیار باکیفیت و مدرن برای کسب و کار شما راه اندازی شود . برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سوله سبک و همچنین استعلام هزینه های ساخت سوله ، میتوانید با مجموعه ما تماس بگیرید تا به شکل رایگان با کارشناسان مجموعه مشاوره نمائید .
ایمانی :سلام لیست قیمت سوله سبک رو از کجا میشه دید؟
مدیر :سلام لطفا تماس بگیرید