
ساخت سوله ارزان چگونه میتواند باعث اجرای یک سازه بسیار مستحکم با هزینه کمتر شود ؟ اصلا چرا باید سازه خود را توسط سوله و از نوع سبک آن بسازیم ؟ تا چه اندازه میتوان هزینه ساخت سوله را به کمک سوله سبک کاهش داد ؟ در این مقاله همراه ما باشید تا به این سوالات یکبار برای همیشه پاسخ دهیم .
قبل از هرچیزی اگر نیازمند مشاوره در طراحی ، ساخت و اجرای سازه های فلزی سوله هستید ، میتوانید با مجموعه سبک طرح ، سازنده سوله های صنعتی و سبک با نسل جدید سوله ، همکاری نمائید تا افتخار نمایش دانش و تخصص مجموعه در سازه نهایی شما را داشته باشیم . جهت مشاوره و صحبت با کارشناسان مجموعه میتوانید از طریق پل های ارتباطی ارائه شده در صفحه تماس ، با ما در ارتباط باشید .
اگر در رابطه با سوله و ساخت سازه های فلزی اطلاعات کمی دارید و یا اصلا اطلاعات ندارید لازم است تا به چند موضوع مهم اشاره کنیم . اول اینکه سوله ها قدمت نسبتا طولانی دارند .البته که نه خود سوله ها بلکه روش های مهندسی ساخت سازه در سقف های 8 شکل . در گذشته انبار های مسقف که سقف آنها به شکل هشتی و زاویه دار ( اصطلاحا شیروانی ) طراحی شده بود در داخل از تکنولوژی ساخت خرپا کمک گرفته بودند . این حالت از ساخت باعث استحکام در سقف و نهایتا کل سازه میشد .
کم کم این دانش توسعه یافت و با توجه به اینکه انقلاب های صنعتی ، رشد کسب و کارها و افزایش جمعیت نیز مسائل اصلی آن زمان جامعه بودند ، در نتیجه نیاز به واحد های تولیدی و صنعتی ، جهت تولید و نیز اشتغال بسیار احساس شد .
از آنجایی که واحد های صنعتی و تولیدی عموما فضاهای بزرگ و بکر جهت فعالیت نیاز دارند از این جهت می بایست سازه هایی نیز طراحی میشد تا بتوان از محیط مفید منطقه استفاده کرد و نیز فعالیت های داخل آن از جمله تردد ماشین آلات و دستگاه های تولیدی مختل نشود .
هر سازه همانند سایر اجسام فیزیکی دارای جرم ( وزن ) است . هر اندازه که میزان مصالح مصرفی در سازه بالاتر رود مطمئنا وزن کلی سازه نیز بیشتر است . در سازه هایی که با آهن ساخته می شوند این وزن به مرانت بالاتر است و ضمن اینکه باید مهندسی و طراحی سازه نیز به نوعی انجام شود تا بتوان بارهای کل سازه را مهار نمود تا ساختمان اثصی دچار نشست نشود .
اولین نسل از سوله ها
نسل اول سوله ها که رسما شناخته شده و به کار گرفته شدند سوله های سنگین بودند که اکنون این نوع از سوله ها را با نام سوله های تیرورقی می شناسیم . سوله های تیرورقی در زمان ظهور خود مخصوصا در کشور های اروپایی بسیار کارآمد بودند چراکه میتوانستیم ساختمان هایی با استحکام بالا ساخته و هزینه های ساخت را مدیریت کنیم .
تا سالیان زیادی این نوع از سوله ها برای ساخت و ساز استفاده می شدند . سوله های تیرورقی در دسته ساخت سوله سبک نیستند چرا که در بالا اشاره کردیم که این نوع از سازه ها کلا با نام سنگین شناخته می شوند . اما در حال حاضر نیز از این نوع سوله ها در ساخت و ساز استفاده می شود و با ظهور سوله های سبک کلا کنار رفته محسوب نمی شوند . اما در چه سازه هایی ؟
یکی از معایب بارز سوله های تیرورقی محدودیت ساخت بود و این محدودیت ساخت از وزن بالا و تناژ بالای فولاد کل سازه ناشی میشد . سازه های تیرورقی تماما توسط قطعات فولادی ساخته می شود یعنی هم ستون ها و هم سقف توسط ورق های بسیار سنگین فولاد در کنار هم طبق محاسبات مربوط به سازه مربوطه متصل شده و یک تیرورق را تشکیل میدادند و این تیرورق نهایتا در کنار سایر تیرورقی ها ، اسکلت کلی ساختمان را تشکیل میداد .
با توجه به اینکه وزن سازه بالاتر بود ، هر اندازه هم که فنداسیون و پی سازه مستحکم ساخته میشد ، بازهم به دلیل وارد آمدن وزن زیاد در نقاط حساس سوله در متراژ های بسار بالا ، قادر نبودیم تا متراژ های بزرگ را به کمک سوله های سنگین اجرا کنیم که این اصلی ترین عیب این نوع از سوله ها شناخته می شود . این نسل از سوله برای ساخت سازه های کوچک و متوسط بسیار عالی است و برای مثال میتوان سوله های مربوط به سالن های ورزشی متوسط ، انبار و کارگاه را اجرا کرد و استحکام بسبار بالایی به سازه نهایی القا کرد .
نسل جدید سوله ها ، ساخت سوله ارزان
با توجه به محدودیت هایی که در سوله های سنگین اشاره شد ، سازه های بزرگ نیاز به یک تکنولوژی بروز تر و مدرن تر جهت ساخت داشتند البته که هر چیزی به کمک دانش و کمی دقت ممکن است از این جهت یک نسل فوق العاده از سوله ها ظهور کردند که سوله سبک نام داشتند .
سوله های سبک در حال حاضر از پر کاربردترین نوع سوله ها هستند و دلیل آن هم دامنه کاربری بسیار بزرگ آنها در کنار ویژگی هایی است که این دامنه کاربرد را ممکن نموده است .
سوله های سبک در گام اول با وزن کمتر و هزینه ساخت بهینه شناخته می شوند . در حقیقت در این نوع از سوله ها تکنولوژی ساخت به شکلی تغییر کرده است که علاوه برا فولاد از پروفیل نیز در ترکیب موارد سازه استفاده شده و نیز قسمت های مختلف سوله به شکل گسترده ساخته نشده و به شکل قطعه قطعه با محاسبات درستی در کنار هم تولید و یک قطعه سوله را تولید می کنند تا استحکام لازم در این قطعه وجود داشته باشد .
همین دو مورد در کنار مهندسی ساخت ، توانست تا سوله های تیرورقی بسیار سنگین و گران را به نوع جدید تری از سوله ها تبدیل کند . سوله های سبک البته که تنها یک نوع نیستند و دارای چندین نوع مختلف می باشند که در این مورد نیز از سوله های سنگین پیشی گرفتند چرا که تکنولوژی ساخت سوله های تیرورقی عموما یک نوع است .
سوله های سبک در حالت کلی در سه نوع اصلی خرپا ، سوله یو بی ام و سوله های نوع لوله شناخته می شوند .
یکی از مهم ترین ویژگی سوله های سبک عدم محدودیت در ساخت سازه های بزرگتر است و میتوان گفت یکی از دلایل اصلی که نمیتوان با سوله های سنگین ساخت و ساز های بزرگ را انجام داد توسط سوله های سبک از میان برداشته شد و قادر شدیم تا ساختمان هایی بسیار بزرگ تر ، با وزن سبک تر ، مراحل ساخت سریع تر و مهم تر از همه جابجایی آسان تر بسازیم . ویژگی های کلی سازه هنگام ساخت سوله سبک را میتوان به شکل زیر بیان کرد :
- وزن بسیار کمتر که در صورت مهندسی درست میتوان از 30 تا 50 درصد وزن سازه را کاهش داد
- هزینه ساخت بسیار پایین تر نسبت به سازه های سنگین
- امکان ساخت بسیار سریع ، نصب آسان ، جابجایی بدون دردسر
- امکان ساخت متراژ های بسیار بالا بدون محدودیت
- کاهش ستون های میانی (برای متراژ های نسبتا بالا با 1 یا 2 ستون قابل اجرا هستند )
- ساخت دهانه ها و ارتفاع های بسیار بزرگ
- مقاومت بالا در برابر عوامل طبیعی مانند برف ، بارارن ، باد و حتی زلزله
- سهولت ساخت تقریبا در تمامی اقلیم های آب و هوایی
موارد ذکر شده تنها بخشی از ویژگی های اصلی سازه های سبک هستند که میتوان نام برد . اما در این بین توجه به چند نکته مهم ضروری است که در ساخت سوله سبک هم توسط شما که کارفرما باشید و هم توسط مجری مد نظر قرار داده می شود .
نکات مهم در قبل ، حین و بعد از ساخت سوله
اول از هرچیزی باید توجه داشته باشید که ساخت سوله یک دانش مهندسی و تخصصی است و نسبت به سایر روش های ساخت و ساز که عمومیت دارند ، نیاز به افرادی با دانش مهندسی و همچنین با تجربه دارد . از این جهت شما نمیتوانید صرفا جهت پایین بودن هزینه و سرعت در ساخت ، خودتان نوع سوله را انتخاب کنید . انتخاب نوع سوله شما قبل از هرچیزی به محل ساخت ، نوع کاربری و نهایتا اندازه کلی سازه ارتباط دارد .
پس با توجه به فاکتور های اصلی ، نوع سازه شما انتخاب خواهد شد . حتما داشتن دفترچه محاسبات سوله برای تمامی سازه ها الزامی است . دفترچه محاسبات از جمله مواردی است که برای سازه هایی که اصولی ساخته می شوند حتما باید ارائه شده و به تایید نظام مهندسی منطقه یا استان رسیده باشد . هر سازه که قرار است در محلی ساخته شود ، دارای یکسری پارامتر های مشخص می باشد که این پارامتر ها باید در محاسبات مد نظر گرفته شوند و توسط نظام مهندسی منطقه ارائه می شوند .
رعایت این موارد در محاسبات و تنظیم یک دفترچه محاسبات دقیق که وزن و تناژ کلی سازه نیز بخشی از این دفترچه محاسبات است ، اطمینان خاطر ساخت یک سازه مقاوم و همیشگی را به شما خواهد داد .
برای عایق بندی ، پوشش سقف و همچنین دیوار پوشی سوله میتوان از مصالح مختلفی استفاده کرد اما بازهم با توجه به اقلیم و موارد موجود در دفترچه محاسبات باید نسبت به اجرای صحیح دیوار پوشی ، سقف پوشی و عایق کاری اقدام نمود .
تمامی سازه های نوع سبک به راحتی امکان استفاده از پوشش های سقفی از نوع مثلا ساندویچ پانل ، ورق های گالوانیزه و … را دارند اما با توجه به نوع منطقه باید به درستی اجرا شود تا تحمل بارهای وارد بر سقف از جمله بار برف ، و دیوار های نیز تحمل بار باد و زلزله را دداشته باشند .