
سوله ubm یکی از انواع مختلف سوله سبک است که میتوان از آن برای ساخت سازه های کوچک استفاده کرد . این نوع سوله ها را با نام سوله های آمریکایی یا سازه های k-span نیز می شناسند و علت این نام گذاری این است که این سوله ها برای اولین بار توسط ارتش ایالات متحده طراحی و اجرا شده است و در حقیقت اولین و اصلی ترین کاربرد این سازه برای کمپ های نطامی و سازه های کوچک و گاها موقت بوده است .
این سازه ها در کشور ما نیز در برخی مناطق ساخته شده و می شود اما این نوع سوله دارای بیشترین نوع محدودیت نسبت به سایر سوله ها است .
محدودیت های سوله ubm
اصلی ترین محدودیت سوله ubm این است که برای ابعاد بزرگ قابل اجرا نیست ! از آنجایی که این سازه ها به شکل خودنگهدار ساخته میشوند و دارای ستون کناری یا میانی نیستند ، از این جهت از لحاظ عرض دهانه و ارتفاع سوله دارای محدودیت هستند و از لحاظ مهندسی از ابعاد مشخصی به بالا نمیتوانند وجود داشته باشند .
۰۹۱۴۰۸۵۶۰۰۱ ( مهندس فتح پور ) – ۰۹۱۴۴۱۷۲۳۶۸ ( مهندس باهر )
این سازه ها از ورق های به هم دوخته شده و نورد شده ساخته می شوند و از این جهت امکان دمونتاژ آن وجود ندارد و در صورت فروش محل ، باید سازه داخل آن نیز بفروش برسد و همانند سایر انواع سازه های سبک امکان دمونتاژ آن وجود ندارد . البته که بحث جابجایی سوله کم پیش خواهد آمد اما در هرصورت با توجه به دوخته شدن ورق های نورد شده در سازه های یو بی ام دیگر هرگز امکان تغییر یا توسعه آن وجود ندارد .
محدودیت دیگر این سازه ها برای کاربری های بهداشتی است . این سوله ها برای عایق کاری از روش عایق های پاششی پلی اورتان استفاده می کنند و عایق های پلی اورتان توسط پمپ مخصوصی به دیواره های داخلی سوله پاشیده شده و پس از چند ثانیه پف کرده و سفت خواهند شد . این پف کردن به دلیل قرار گرفتن مواد مخلوط این عایق در برابر اکسیژن است .
بخاطر این اکسایش ، فضاها و منافد خالی در داخل این عایق ها ایجاد خواهد شد که جاذب مواد و ذرات معلق موجود در هوا هستند . از این جهت این نوع سوله ها اصلا برای سازه های بهداشتی و درمانی مناسب نیستند چرا که میتوانند آلودگی را به سرعت داخل سازه تکثیر کنند .
همچنین علاوه بر سازه های بهداشتی ، در سوله هایی همچون مرغداری یا دامداری نیز امکان استفاده از آنها محدود است چرا که در صورت ابتلای دام یا طیور به بیماری های دام و طیور ، این آلودگی در کل سازه منتقل خواهد شد .
به همین دلیل محدودیت های این نوع سازه بیشتر می شود . در مناطقی که بار برف منطقه بیشتر است معمولا این نوع سازه ها توصیه نمی شوند .
اگر قصد دراید تا یک نمایشگاه بزرگ با ارتفاع حداقل 6 متر و ابعاد 100 متر طول در 100 متر عرض اجرا کنید تنها روش ساخت سازه استفاده از سازه خارپایی است و نمیتوان از سوله دیگری استفاده کرد حتی سازه های تیرورقی ، لذا میتوان به سادگی دریافت که محدوده کاربری سوله ubm بسیار کم است .
در سازه های سوله ubm نمیتوان پوشش سقف و نمای سازه را تغییر داد مگر با رنگ کردن ! ینی نمیتوان از پوشش های ساندویچ پانل در سقف سوله جهت عایق کاری یا زیبایی استفاده کنیم و همان ورق های نورد شده و بهم دوخته شده کل ستون و سقف سازه را به شکل یگپارچه شکل خواهند داد .
ایجاد فضاهای نورگیر را میتوان در سازه های یو بی ام به روش ها مختلف انجام داد اما این کار معمولا یا با برش ورق ها و یا با استفاده از یک لایه شفاف که در بین ورق ها قرار گرفته و دوخته می شود انجام داد .
به دلیل فلزی بودن کل سازه ، بالا رفتن دما در فصول گرم مثل تابستان و کاهش دما در فصول سرد سال داخل این نوع سازه ها بیشتر خواهد بود اما در سایر سوله ها به دلیل استفاده از دیوارهای آجری و سفالی و همچنین عابق کاری متاسب تر ، دمای هوای داخل سوله همیشه در حد متعادل خواهد بود .
مزایای این نوع سوله بیشتر در چیست ؟
مواردی که در بالاتر ذکر شد مربوط به معایب اصلی سازههای خودنگهدار یو بی ام بودند اما این سازه ها مزایایی را نیز شامل می شوند که البته اکر حقیقت را بازگو کنیم میتوان گفت خیلی هم مهم نیستند ×
اولین مزیت را میتوان هزینه کمتر برای ساخت اشاره کرد که نسبت به تمامی انواع سوله های دیگر ، شما هزینه کمتری را برای ساخت و راه اندازی سازه پرداخت خواهید کرد اما خب نمیتوان استحکام و ایمنی و کارایی را تنها فدای هزینه کم نمود و از این جهت گفتیم که مزایای این نوع سوله زیاد چشمگیر نخواهد بود .
سرعت ساخت سریع تر نیز میتواند از دیگر ویژگی های این نوع سوله باشد . به عبارتی میتوان گفت این نوع سازه را میتوان تنها در چند روز اجرا کرد به این دلیل که پس از آماده شدن فنداسیون سازه ، ورق های سازه به همراه یک دستگاه مخصوص یو بی ام که معمولا روی تریلی نصب می شود به محل ساخت منتقل شده و در همانجا ورق ها نورد می شوند و روی فنداسیون سوار می شوند و سختی و درگیری های جوشکاری و رنگ کاری مثل سایر سازه ها در آن وجود ندارد .
مقاومت این سازه ها برخلاف ظاهر آنها در برابر زمین لرزه ها و همچنین وزش بادهای شدید بالاست .
تصمیمی گیری با شماست یا سوله ساز !
در ابتدای مقاله گفتیم که چرا سوله ubm نسازیم ! اما تصمیم گیری در مورد ساخت سوله شما با یک نوع مشخص بر عهده سوله ساز است و سوله ساز نیز براساس مصوبه های نظام مهندسی که متناسب با هر منطقه و براساس اقلیم آن مشخص شده است انجام خواهد شد .
بر اساس این مصوبه نمیتوان سازه های خاصی را در مناطق خاص اجرا کرد و اگر اجرا شوند برخلاف قوانین و بدون دفترچه محاسبات تایید شده انجام شده است . تمامی سازه هایی که به شکل استاندارد و با اخذ مجوز ها و تاییدیه های لازم ساخته شوند همگی دارای دفترچه محاسبات هستند که از سیر تا پیاز اطلاعات سازه شما باید در داخل آن قرار گرفته باشد .
پس شما تعیین کننده این نیستید که دوست دارید سازه شما با چه نوع سولهای ساخته شود ، محل ساخت سازه شما تعیین خواهد کرد که کدام ساختمان برای شما مناسب است و میتوانید بدون مشکل آن را بسازید .
امروزه اگر با یک سوله ساز متخصص تماس گرفته و از او مشاوره برای ساخت سوله یو بی ام داشته باشید ، مطمئنا در اکثر موارد ، سوله ساز شما را از ساخت این نوع سازه منصرف خواهد کرد چرا که عملا در بسیاری از موارد ، ساخت سازه از این نوع به شکل قانونی ممکن نیست و برخی اینگونه تصور می کنند که سوله ساز دنبال منافع خود است در حالی که با کمی تحقیق بیشتر از چند سوله ساز کاربلد میتوانید به حقیقت موضوع پی ببرید . لذا مهم است که با چه کسی مشاوره انجام خواهید داد .
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سازه های یو بی ام میتوانید مقاله سوله ubm چیست در سایت را مطالعه نمائید که به شکلی کاملتر در مورد این نوع سازه و مزایا و معایت آن صحبت شده است . برای ساخت انواع سازه های فلزی زیر نظر مهندسین و متخصصین این حوزه میتوانید از طریق پل های ارتباطی ارائه شده در سایت با مجموعه سبک طرح در ارتباط باشید .
مهدی علی خانی :این سوله ها بدرد نمیخورن سقفشون کلا صدا میده چون ورق فلزی رو درست دوخت نمیزنن با دستگاه من برای کارگاه تولید اسباب بازی ساختم همه مجوز هاشم گرفتیم با بدبختی آخرش هم از وسط سقف ها پاره شد از اولش دوباره سوله آهنی ساختیم دمتون گرم حداقل حقیقتو گفتین
مدیر :یله متاسفانه محدودیت این نوع از سازه ها بیشتره