
سوله های لوله ای به دلیل سبک بودن و سرعت نصب و راهاندازی آنها، از جمله جدیدترین و مورد توجه ترین سوله ها در عرصه ساختمان های صنعتی هستند.
این سازه ها که از جمله ساختارهای مورد استفاده در صنعت ساختمانی هستند با استفاده از لوله های فلزی ساخته می شوند. این نوع سوله ها به دلیل کاربری چند منظوره ، هزینه کمتر نسبت به سوله های سنتی ، طراحی آسان و سادگی ساختار و هزینه پایین ، با استقبال فراوانی روبهرو شدهاند . اما همانطور که هر ساختمان دیگری دارای مزایا و معایب خاص خود است، سوله های لوله ای نیز ایراداتی دارند که به تفصیل باید بررسی شوند. در این مقاله به معرفی و بررسی برخی از این معایب می پردازیم .
اولین ایراد سوله های لوله ای، نیاز به طراحی و محاسبه دقیق است. با توجه به ظرفیت و مقاومت مصالح مورد استفاده در ساخت این ساختمان، باید به دقت طراحی و محاسبه شود تا استحکام سازه تضمین شود. عدم رعایت نکات فنی در طراحی این نوع ساختمان، می تواند خطرات جدی ایجاد کند و به مشکلاتی مانند جمع شدن برف، شکستن سقف ساختمان و حتی سقوط سازه منجر شود.
سوله های لوله ای دارای مشکلات در حفاظت از حرارت و رطوبت نیز هستند. با توجه به ساختار این نوع سازه ها، میزان انتقال حرارت و جریان هوای داخل سوله زیاد است. این موضوع امکان نیاز به سیستم های خنک کننده یا گرم کننده را ایجاد می کند که حجم مصرف انرژی را افزایش می دهد. همچنین، عدم عایق بودن سوله های لوله ای در برابر رطوبت، می تواند باعث حمله به سازه و صدمه رسیدن به آن شود.
قابل ذکر است که سوله های لوله ای دارای عمر کوتاهتری نسبت به سوله های سنتی ( سوله تیرورقی ) هستند. با توجه به استفاده از لوله های فلزی در ساختار این نوع سوله ها، خوردگی و زنگ زدگی ممکن است به سرعت رخ دهد و باعث تضعیف استحکام و عمر کاربری سازه شود. به همین دلیل، نگهداری و نظافت منظم از این نوع ساختمان ها بسیار حائز اهمیت است.
واضح است که سوله های لوله ای نیز همچنین مزایا و قابلیت های خود را دارند، اما باید به دقت و با رعایت نکات فنی، طراحی و ساخت آنها انجام شود. همچنین، در صورت انتخاب این نوع سوله برای استفاده، نیاز به هزینه های اضافی برای حفاظت در برابر حرارت و رطوبت را در نظر بگیرید. همچنین، نگهداری دقیق و منظم از ساختمان بسیار ضروری است تا عمر کاربری سازه حفظ شود.
سایر معایب سازه های لولهای
یکی دیگر از معایب سوله های لوله ای، ضعف تحمل در مقابل شرایط هواشناسی است. در مقایسه با سوله های فلزی دیگر، ساختار لوله ای این سازه ها ضعف بیشتری در برابر باد قوی و وضعیت های آب و هوایی ناپایدار دارد. این معضل به خصوص در مناطقی با بادهای شدید و تغییرات دمای قوی ظهور می کند. لوله های فلزی که در این سازه ها استفاده می شوند، اغلب به صورت جداگانه تأمین می شوند و به هم دیگر متصل می گردند. این متصل کردن لوله ها، ضعفی را در ساختار به وجود می آورد که می تواند در برابر باد قوی شکست خورده و سازه را تحت تأثیر قرار دهد.
معایب دیگر سوله های لوله ای شامل ضعف در مقابل زلزله و لرزش های ارتعاشی است. این سازه ها معمولاً به علت ساختار لوله ای نسبتاً انعطاف پذیر، در مقابل زلزله کمتر مقاوم هستند ( اما نه خیلی ضعیف ). لوله های فلزی در برابر لرزش ها و ارتعاش ها قابلیت انتقال بیشتری دارند و می توانند به علت نداشتن یکپارچگی و سیستم اتصالات محکم، تحمل استفاده روزانه در صنایع سنگین را داشته باشند.
در عین حال، نوع سوله ای دیگری به نام سوله های فومیت و geodesic نیز وجود دارند که این مشکلات را به حداقل میرسانند. این ساختمانها با استفاده از پوششهای مقاوم به نفوذ آب و هوا و ساختار هندسی مقاوم با زاویه های خاص، قابلیت مقاومت در برابر نیروهای بزرگی مثل باد شدید و زمین لرزه را دارند و میتوانند جایگزین مناسبی برای سولههای لوله ای باشند.
عدم چند منظورگی، یک معضل دیگری است که با سوله های لوله ای همراه است. این سازه ها نه تنها برای استفاده در صنعت و تولید، بلکه به عنوان انبار نیز استفاده می شوند. با این حال، نبود چند منظورگی در ساختار لوله ای باعث می شود که تناسب و کاربرد این سازه ها برای استفاده در انبارها و مناطق تولیدی کاهش یابد.
یکی از معایب دیگر سوله های لوله ای، هزینه نگهداری بالا است. با توجه به طراحی و ساختار لوله ای آنها، نیاز به نگهداری و تعمیرات مکرر و همچنین تعویض برخی از لوله ها را دارند. این موارد باعث می شوند که هزینه های نگهداری برای سوله های لوله ای بالا رود.
اصلی ترین ایراد سوله های لوله ای
یکی از اصلیترین معایب سوله های لوله ای، گرمای بیش از حد در داخل آن است. این نوع ساختمان ها در فصول گرم سال به سرعت گرم می شوند و بدون داشتن سیستم های مؤثر و مناسب برای تهویه هوا، دما در داخل آنها به سرعت افزایش می یابد. این در عمل به معنای این است که در فصل های گرم سال، سوله ها به مرور آسیب خواهند دید . همچنین، در فصل های سرد، بدون سیستم های گرمایش خوب، سردی بیش از حد در داخل سوله ها احساس می شود.
بعلاوه، سوله های لوله ای دچار یک مشکل دیگر نیز هستند و آن نیاز به نظم و ارتباط بالا با سازه های بیرونی است. در این ساختمان ها که بسیار نازک هستند، تکانه وارد شده به آنها به آسانی به سازه های ضعیف خارجی انتقال مییابد و می تواند باعث آسیب به سازه های مجاور و یا دیگر تجهیزات داخلی گردد. در نتیجه، نیاز به مراقبت و نگهداری مستمر وجود دارد تا بتوان از این مشکل جلوگیری کرد.
ایراد بعدی که در سوله فوق سبک ممکن است رخ دهد، عدم تسلیح صحیح تیرها و ستونها است. به دلیل وجود لولهها در سازه، تسلیح معمولی باعث شده که نتوان به دقت مورد نیاز برای تسلیح صحیح سازه را رعایت کرد. این مسئله باعث میشود که پایهها و ستونها در مقابل نیروهای جلوه گر کننده حمایت کمتری داشته باشند و در نهایت سازه نهادینه شود. بنابراین، باید در اجرای سوله فوق سبک دقت لازم را در تسلیح صحیح ستونها و تیرها در نظر گرفت.
معضل دیگر سوله های لوله ای، روشنایی کم درون ساختمان است. بدون استفاده از نور مصنوعی خارجی، نور کافی درون آن ایجاد نمی شود. از طرفی، این نوع ساختمان ها برخی مشکلات انتقال صدا را نیز دارند. صدای بارندگی و باد، به راحتی به داخل ساختمان نفوذ می کند و می تواند منجر به تخریب و خرابی وسایل داخل ساختمان شود.
در مورد نگهداری و تعمیرات، همچنین معایبی در سوله های لوله ای وجود دارد. به دلیل جنس سازه فلزی آنها، نیاز به رنگ آمیزی و رفع زنگ زدگی دارند. همچنین به دلیل استفاده از پیچ و مهره برای اتصال قطعات، شدت نوردشدن و لغزش به همراه خرابی وصله ها و قسمت های اتصالی، به مراتب بیشتر است. این موارد به طیف هزینه های تعمیر و نگهداری برای صاحبان ساختمان اضافه می کند.
در نهایت، یکی از دیگر معایب این نوع ساختمان ها، مناسب نبودن برای مصارف صنعتی است. سوله های لوله ای بیشتر برای استفاده در محیط های خانگی و کوچک مورد استفاده قرار میگیرند و نیازمند تقویت و تجهیز ویژه ای نیستند. در صنعت های بزرگ، که نیاز به استقامت، پایداری و ایمنی بیشتری دارند، استفاده از این نوع سوله ها مناسب نخواهد بود و فرآیندهای صنعتی را به خوبی پشتیبانی نمیکند که بجای آنها میتوان از سوله سنگین یا همان سوله تیرورقی و یا سازه سبک خرپایی استفاده کرد .
در کل، سوله های لوله ای از مزایا و قابلیت های خاص خود برخوردار هستند. با این حال، نکاتی همچون ضعف در مقابل شرایط هواشناسی، زلزله و لرزش های ارتعاشی، عدم چند منظورگی و هزینه نگهداری بالا از جمله معایب این سازه ها هستند که در هنگام انتخاب و استفاده از آنها باید در نظر گرفته شوند.
همانطور که میتوان دید، سولههای لوله ای با وجود قیمت مناسب و طراحی ساده، دارای معایبی در عملکرد و ایمنی هستند که نیاز به توجه و رفع آنها دارد. با استفاده از نوعی ساختمان جایگزین که مناسبتر باشد، میتوان از این مشکلات جلوگیری کرد و ساختمانی مقاوم تر و بهتر برای کسب و کارها ایجاد کرد.
در نهایت، در انتخاب نوع ساختمان، رعایت نکات فنی و نیازهای خاص خود را در نظر بگیرید و با دقت و شفافیت تصمیم بگیرید. سوله های لوله ای با توجه به مزایا و معایب خود، به عنوان یک گزینه در صنعت ساختمانی مطرح هستند اما نیاز به مدیریت و نگهداری دقیق بیشتری دارند تا بتوانند به طور بهینه عمل کنند و به ماندگاری سازه کمک کنند.
با این حال، معایب سوله های لوله ای را نباید به عنوان دلایل کافی برای رد کردن این نوع ساختمان در نظر گرفت. موثر بودن در هزینه، سرعت اجرا و استفاده از فناوری های نوین در ساخت این سوله ها، از مسائلی است که نباید به چشم پوشیده شوند. صاحبان ساختمان باید با توجه به شرایط و نیازهای خود، مزایا و معایب را در نظر داشته باشند تا بهترین تصمیم را بگیرند.