
ساخت سوله با قوطی چگونه انجام می شود و کدام نوع سازه ها را میتوان توسط قوطی اجرا نمود ؟ شاید واژه قوطی در اینجا کمی مبهم به نطر آید لذا در این بخش قصد داریم تا موضوع ساخت سوله با قوطی را یکبار برای همیشه ساده کنیم . در کل دو روش اصلی جهت ساخت سازه های فلزی با سوله وجود دارد که روش اول ساخت سوله به روش تیرورقی و روش دوم ساخت با قوطی است . ساخت سوله با قوطی یک واژه عامیانه می باشد که کمی ناشناخته است اما عبارت های دیگری همچون ساخت سوله خرپایی ، ساخت سوله سبک ، سازه های hss و … عباراتی هستند که به گوش عموم آشنا تر می باشند .
لذا از این جهت اکثر مردم با سوله خرپایی و سوله سبک سروکار داشتند . در حقیقت تمامی این موارد به یک موضوع اشاره دارند . یعنی هنگام ساخت سوله خرپایی ، سوله های سبک و سازه های hss ، شما در حال ساخت سوله با قوطی هستید . اما منظور از قوطی چیست ؟ در این بین موضوعی به نام پروفیل نیز مطرح است !
منظور از قوطی چیست ؟
در حالت کلی منظور از قوطی بسیار ساده است . در ابتدا باید با واژه پروفیل فلز آشنا شد . قطعات فلزی ساختمانی ، که دارای اشکال مختلف می باشند را پروفیل فلز می نامند . از جمله پروفیل هایی که کاربرد فراوانی دارند نوع توخالی آن می باشد که از واژه لاتین HSS برای معرفی آن استفاده می شود .
در واقع پروفیل نام اشکال مختلف قطعات فلزی است که برای مصارف گوناگون کاربرد دارند. قوطی نیز یکی از انواع مختلف پروفیل فلزی است نه خود پروفیل. مثلا تیرآهن یکی از انواع پروفیل آهنی است که به شکل I و H ساخته میشود.
این HSS ها در اشکال مختلف همانند مربع ، مستطیل یا دایره تولید می شوند که پروسه تولید آنها موضوع دیگری است . اما در کل به حالت های مربع و مستطیل توخالی ، قوطی گفته می شود . پس موضوع قوطی مشخص شد .
روش های ساخت سوله با قوطی
اکنون که موضوع قوطی و پروفیل را شناختیم میتوان روش های مختلف ساخت به کمک این نوع از سازه ها را بررسی کرد . در حالت عمومی سه روش : سوله خرپایی ، سوله سبک و سازه های فضایی وجود دارد . مشهور ترین روشی که در ساخت سوله با قوطی وجود دارد ساخت به روش سوله خرپایی است . سوله های خرپایی مشتکل از قطعات پروفیل مختلفی هستند که طبق یک مهندسی مشخص ، با توجه به ابعاد سازه ، برش خورده ، جوش خورده ، رنگ آمیزی شده و آماده اتصال می شوند .
در روش خرپایی ، ستون ها و سقف معمولا هردو به روش خرپا اجرا می شوند . زمانی که پروفیل و قوطی در ساخت قطعات سوله استفاده می شود ، میزان فولاد مصرفی کاهش پیدا کرده و هزینه های ساخت نیز به دنبال آن کاهش پیدا خواهد کرد . با مهندسی دقیق سازه میتوان از 30 تا حتی 50 درصد هزینه های ساخت را کاهش داد .
استحکامی که به روش ساخت سوله با قوطی برای سازه ایجاد می شود بسیار بالا خواهد بود و استفاده از مقاطع توخالی یا همان قوطی نه تنها باعث کاهش استحکام کلی سازه نشده بلکه باعث افزایش استحکام سازه ، کاهش وزن کلی و همچنین اجرای سریع تر و بهتر فنداسیون خواهد شد .
موارد مهم هنگام ساخت سوله با قوطی
از آنجایی که سوله های سبک و قوطی ، جزء روش های نوین ساخت سوله محسوب می شوند ، از این جهت متاسفانه افراد غیر متخصص نیز دست به کار شدند و شاهد این بودیم که سازه های غیر ایمن ، و غیر اصولی اجرا شدند که نهایتا منجر به نشست سازه در تمام یا بخشی از آن شدند . از این جهت قبل از اینکه به فکر کاهش هزینه و ساخت سازه خود با سوله های سبک باشید ، در فکر همکاری با یک سوله ساز متخصص باشید که دارای تخصص و تجربه کافی در زمینه سبک سازی سازه های سوله باشد . سوله سبک یک نام است ، اما سبک ساختن سازه یک هنر ! مواردی که هنکام ساخت سازه با قوطی مهم هستند را میتوان به این شکل نام برد :
- بررسی بارهایی جانبی شامل بار باد و زلزله که در مناطق مختلف کشور ما تفاوت دارند
- محل ساخت سوله ، به خصوص جنس خاک که تمامی این موارد معمولا توسط نظام مهندسی بررسی و شرایط آن ارائه می شود
- دهانه و طول سوله در طراحی آن تاثیر بسزایی دارد و باید دقیقا بررسی شود
- ارتفاع دیواره های سوله نیز تاثیر گذار است
- میزان شیب سقف و همچنین نوع سقف باید مشخص شود
- پوشش سقف و دیوار های سوله از چه نوعی باشند
- طراحی میل مهار های سوله
- در سوله های صنعتی مسئله وجود یا عدم جرثقیل سقفی نیز مهم است
بررسی دقیق این موارد به ساخت هر چه بهتر سازه های سبک کمک خواهد کرد . درکل دلیل اصلی استفاده از سازه های سبک ، کاهش هزینه ، افزایش سرعت ساخت ، کاهش دردسر های نصب ، جابجایی راحت تر و نقل مکان سریع تر ، و همچنین برداشته شدن محدودیت ساخت سازه های بزرگ بود . با توجه به ویژگی هایی که در رابطه با روش قوطی و سازه های سبک گفته شد میتوان اینگونه نتیجه گرفت که میتوان از این روش برای ساخت اکثر سازه ها استفاده کرد . اما در کل برای سازه هایی که اندازه دهانه و در کل ابعاد سازه بسیار بزرگ است نمیتوان از روش سوله های سنگین استفاده نمود چرا که وزن کلی سازه و مجموع فشارهای وارد بر تمامی بخش های سوله ، اجازه ساخت سازه های بزرگ را نخواهد داد . اما سوله های سبک و در کل روش قوطی ، تمامی محدودیت ها را از میان برداشته است .
موارد کاربردی سازه های سبک
سازه هایی که توسط روش ساخت سوله با قوطی اجرا می شوند ، عمدتا محدود نیستند و میتوانند برای هر نوع کاربری ساخته شوند برای مثال : سوله های سردخانه ، سالن های نمایشگاهی ، انبارهای کالا ، سازه ها و کمپ های نطامی ، واحد های تولیدی ، سوله های کارخانه و صنعتی ، سازه های ورزشی ، استخر ، گلخانه ، دامداری ، مرغداری ، بیمارستان های صحرائی ، اسکان های اصطراری و …
جهت مشاوره و همچنین این نوع از سازه ها میتوانید با کارشناسان و مهندسین مجموعه سبک طرح مشاوره نمائید . همانگونه که در بالاتر نیز اشاره شد ، سبک ساختن سازه خود یک هنر است . متخصصین این مجموعه ، نسل جدید سوله های سبک را مهندسی ، طراحی و اجرا نموده است . تخصص و تجریه مهندسین مجموعه سبک طرح ، هزارن متر سازه ساخته شده در سراسر کشور ، اعتبار و سرمایه ما جهت همکاری با کارفرمایان محترم است .