
در این مقاله قصد داریم تا ارزان ترین سوله های سبک را مورد بررسی قرار داده و همچنین بهترین نوع آنها را نیز معرفی کنیم . ارزان ترین سوله همیشه بهترین سوله نیست اما میتوان با کسب اطلاعات درست در زمینه کارایی و دامنه تغییرات قیمت هر سوله ، یک سازه استاندارد را با هزینه بسیار معقولانه اجرا نمود .
ساخت سازه ها توسط سوله یکی از بهترین روش ها محسوب می شود چرا که هم هزینه های ساخت ستون و سقف ها کاهش خواهد یافت و هم اینکه سازه با سرعت بیشتری به مرحله اجرا و بهره برداری خواهد رسید .
سوله ها انواع مختفی دارند و صرفا یک نوع سوله برای ساخت و ساز استقاده نمی شود . قدیمی ترین نوع سوله ها ، سازه های تیرورقی هستند . این نوع از سوله ها وزن بسیار بالایی دارند . اگر اطلاعات مناسی در مورد سازه های تیرورقی ندارید میتوانید مقاله سوله سنگین چیست را مطالعه کنید .
درحالت کلی این نوع از سوله ها در بیش ار 90% موارد هزینه ساخت و اجرای بالایی دارند چراکه تمام مساحت این سازه ها از فولاد پوشش داده شده است و وزن بالای آنها باعث افزایش هزینه فولاد و تناژ کلی سازه خواهد شد .
بنابراین این نوع سوله ها از دسته ارزان ترین سوله ها خارج می شوند . ارزان ترین سوله ها در حالت کلی در دسته سازه های سبک قرار می گیرند . اما باید توجه کرد که تمامی سوله های سبک نیز ارزان و کم هزینه محسوب نمی شوند . البته دقت داشته باشید که هرگز هزینه را فدای کیفیت نکنید . هدف در این مقاله این نیست که شما با مطالعه این مقاله اقدام به ساخت سوله تحت هر شرایطی باکم هزینه ترین سوله ها نمائید . اول اینکه شما نمیتوانید به عنوان کارفرما درمورد نوع سوله و نحوه ساخت آن تصمیم گیرنده باشید چراکه سوله ساز طبق دانش ، تحربه و مهم تر از همه استاندارد های هر منطقه اقدام به طراحی و اخذ مجوز جهت ساخت سوله خواهد نمود .
ارزان ترین سوله های سبک استاندارد
همانطور که گفته شد ارزان ترین سوله ها در دسته سوله های سبک هستند ، سوله های سبک در حالت کلی به 3 دسته سازه های خرپایی ، سازه های یو بی ام یا همان سازه های k-span و دسته آخر سوله های لوله تقسیم می شوند .
اول از همه سازه های خرپایی را بررسی خواهیم کرد . سوله های خرپایی بهترین سازه های دسته سوله سبک هستند . این نوع از سوله ها میتوانند بدون محدودیت برای هر ارتفاع و هر اندازه دهانه اجرا شوند . یکی از مهم ترین محدودیت هایی که سوله های سنگین و تیرورقی داشتند این بود که این نوع از سوله ها را نمیتوان برای سازه هایی با ارتفاع های بلند و دهانه های بزرگ اجرا کرد .
به همین دلیل سوله های سبک یک بهانه بودند تا محدودیت سازه های سنگین از میان برداشته شوند . سوله های سبک در سه نوع مختلف طراحی و ساخته می شوند اما سازه های خرپایی بدون محدودیت برای هر نوع سازه ، از ارتفاع های کوچک تا بزرگ ، با دهانه های عرض کم و بالا میتوانند به راحتی اجرا شوند .
هزینه ساخت این نوع سوله ها نسبت به دو نوع دیگر یعنی سازه های یو بی ام و سازه های لوله بیشتر است اما سازه های لوله و سازه های یو بی ام برخی محدودیت ها نسبت به سازه های خرپایی دارند . در سوله های خرپایی ، ستون و همچنین سقف به روش خرپایی اجرا می شود پس هزینه ساخت ، هم برای ستون ها و هم برای سقف محاسبه خواهد شد . در حالی که در سازه های یو بی ام عموما ستون وجود ندارد و سازه به شکل زمین به زمین اجرا می شود و سقف و ستون یکپارچه اجرا می شود .
در سازه های لوله نیز به دلیل توخالی بودن قطعات سوله ( ساخت توسط لوله ) آستانه ساخت آنها و همچنین تحمل بارهای وارد بر سوله کمرنگ تر از ساره های خرپایی است و در نهایت این سازه های خرپایی هستند که میتوانند بدون محدویت برای انواع سازه ها ساخته شوند .
در حقیقت میتوان اینگونه گفت که سوله های خرپایی تنها روش برای ساخت سازه ها با دهانه ها بزرگ ، ارتفاع های بسیار بلند و با هزینه متناسب هستند .
کاهش هزینه ساخت سوله در سازه های کوچک
همانطور که گفته شد سوله های خرپایی تنها روش برای ساخت سوله های بزرگ هستند و این سازه ها در حقیقت توسط سازه های تیرورقی ، یو بی ام و لوله قابل اجرا نیستند . اما برای سازه هایی با ابعاد کوچک تر میتوان از سه روش تیرورقی ، لوله و یو بی ام استفاده کرد .
در سازه های کوچک میتوان برای کاهش هزینه های ساخت از نمونه هایی جز سازه های خرپایی استفاده کرد . سوله های لوله یک نمونه بارز و پرکاربرد برای اجرای سازه هایی با ابعاد کوچک تا متوسط هستند . از آنجایی که در سازه هایی با ارتفاع و دهانه بزرگتر فشار وارد بر مجموع این نوع از سوله ها بیشتر است پس گزینه مناسبی برای سوله های بزرگ نیستند اما برای سازه های کوچک میتوان با حداقل هزینه آنها را طراحی و اجرا نمود .
سوله های لوله از پروفیل فلز و به شکل لوله های توخالی ساخته می شوند . پس از طراحی ، برش و جوشکاری ، رنگ آمیزی شده و بر روی فنداسیون مدنظر نصب می شود . سازه های یو بی ام یا همان سوله های k-span نیز یکی از سوله های سبک هستند که البته وزن کمتری داشته و هزینه به مراتب پایین تری نیز دارند . این نوع از سوله ها نیز همانند سازه های لوله برای اجرای ساختمان های بزرگ به هیچ عنوان کاربرد ندارند .البه در حال حاضر حساسیت نظام مهندسی بر روی این نوع سوله ها بالاتر رفته چرا که علاوه بر محدودیت در اجرای دهانه و ارتفاع ، محدودیت های بهداشتی نیز با توجه به متریال اصلی سوله مطرح است و برای دسته بسیار کوچکی از سازه ها میتوان از سوله های یو بی ام استفاده کرد .
همچنین اگر شما قصد ساخت سازه با سوله های نوع k-span را دارید میتوانید بررسی این امر را به سوله ساز خود محول کنید تا با توجه به محل ساخت و ابعاد کلی سازه ، مناسب ترین و اقتصادی ترین سازه را برای شما با نمونه های دیگر سوله اجرا کند .
در برخی موارد برای سازه های کوچک میتوان از سوله های تیرورقی نیز جهت ساخت و ساز واحد های کارگاهی ، صنعتی و … استفاده کرد . علی رغم اینکه این نوع از سوله ها نسل قدیمی هستند اما در صورت وجود شرایط یک نمونه بسیار خوب جهت ساخت سازه های کوچک هستند . ابن نوع از سوله ها در صورتی که تحت شرایط درست طراحی و در محل مناسب اجرا شوند میتوانند هزینه کمتری داشته باشند . در متراژ های کوچک تا نسبتا متوسط اختلاف هزینه این سوله با نمونه های سبک بسیار ناچیز است و شما ضمن ساخت و سازه خود توسط سوله های تیرورقی ، استحکامی بسیار بیشتری به ساره خود خواهید بخشید .