تبریز، جاده تبریز-آذرشهر، بعد از پل پتروشیمی، کوی صنعتی سهند، دوازده متری دوم، پلاک 8، تلفن تماس: 04134219790
اجزای تشکیل دهنده سوله - سبک طرح

اجزای تشکیل دهنده سوله

مدیر    27 دی 1400    بدون نظر   

در این فاز به صورت کیفی با اجزای سازه‌ای در سوله ها و وضعیت اجرایی و محاسباتی آنها آشنا خواهیم شد و در فاز بعدی ، وظیفه هر کدام از اعضاء به تفکیک بررسی خواهد شد. اجزای تشکیل دهنده سوله ها که عمدتأ تحت بارهای ثقلی و جانبی استفاده می شوند، در ادامه معرفی شده و درک کلی از نوع باربری آنها ارائه می­گردد . جهت ساخت سوله ، شناخت این اجزا به شما کمک شایانی خواهد نمود .

تیرها و ستون های قاب اصلی

تیر شیبدار و ستون های سوله از مهمترین و اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده سوله ها هستند. در شکل مقابل نمای یک قاب شیبدار سوله نشان داده شده است. به تیرهای شیبدار سوله ها که در شکل مقابل نیز مشاهده می شود اصطلاحا Rafter گفته میشود.

43-1- تیرها و ستون های قاب اصلی سوله

در طراحی قاب اصلی سوله ها عمدتا ترکیب نیروی محوری و خمش داخل صفحه (خمش عرضی) تحت بارهای ثقلی، جانبی یا حرارت حاکم خواهد شد.

پرلين ها (purlins )

تیرهای فرعی سقف هستند که در حد فاصل قاب های اصلی در فواصل مشخص تعبیه می­گردند تا وزن پوشش سقف و بارهای ثقلی مربوطه را به قاب های اصلی سوله منتقل نمایند. در شکل مقابل نحوه عملکرد پرلین ها به عنوان جزئی از سیستم باربر ثقلی سازه نمایش داده شده است.

پرلين های سوله

عمدتا اتصال لاپه ها به تیر قاب های اصلی به صورت مفصل طراحی و در نظر گرفته میشود. لذا لاپه های مذکور در باربری ثقلی سقف مشارکت کرده و تیر فرعی محسوب می گردند. در طراحی پرلينها تحت اثر بار ثقلی می توان با ساده سازی به صورت روبرو تلاش های داخلی آن را محاسبه کرد. پرلین ها باید توانایی انتقال بار باد به المان های قاب اصلی را نیز داشته باشند. خمش دو محوره در طرح این المان ها عمدتا غالب خواهد شد (تحت بار ثقلی).

میل مهارهای سقفی (Sag Rods )

نگهدارنده لاپه ها در جهت ضعیف مقطعشان می باشند. این میل مهارها به صورت کششی مؤلفه وزن در جهت شیب را به پرلين رأس سوله منتقل کرده و متعادل کننده لنگر حول محور ضعیف لاپه ها هستند.

گیرت ها (Girts)

المان های نصب دیواره های ساندویچ پانل می باشند که در جداره سازه سوله جهت اجرای این دیواره ها توسط طراحان در نقشه های سازهای پیش بینی خواهد شد. این المانها جمع کننده بارهای ثقلی و بار جانبی باد هستند و از طریق این المان ها بار باد به ستون های اصلی سوله انتقال پیدا می کند.

میل مهارهای سقفی و گیرت سوله

گیرت ها عمدتأ تحت خمش حول محور قوی تحت بار باد و خمش حول محور ضعیف تحت بار ثقلی طراحی خواهند شد. اتصالات این المان ها به صورت مفصلی خواهد بود. از آنجایی که نیروی فشاری باد عمدتا از نیروی ثقلی بزرگتر میباشد، جهت چیدمان این مقاطع به صورتی است که محور قوی در جهت بار باد مقاومت نماید.

به جهت کاهش لنگر ثقلی حول محور ضعیف نیز از میل مهارهای قائم استفاده خواهد شد.

استراتها (Struts )

المان های فوق اتصال میان قاب های اصلی سوله را تأمین کرده و همانند یک مهار طولی برای قاب های مجزا عمل می نمایند. عموماً اتصال این المان ها به قاب اصلی سوله به صورت مفصلی در نظر گرفته می شود.

استرات های سوله

وظیفه اصلی این المانها کوتاه کردن طول کمانش ستونها حول محور ضعیف ستون می باشد. از طرفی این المان ها در دهانه های بادبندی در جهت طولی نقش لرزه ای نیز خواهند داشت. استراتها ممکن است در جداره و یا سقف سوله برحسب دهانه سوله مورد استفاده قرار بگیرند.

مهاربندهای اصلی (Vertical Main Braces)

از آنجایی که در باربری جانبی سازه در جهت عرضی از سیستم قاب خمشی (به دلیل محدودیت های معماری در نصب مهاربند) استفاده می شود و محدودیت مذکور در جهت طولی سوله در برخی از دهانه ها وجود ندارد، لذا در جهت طولی سوله از مهاربند (عمومأ همگرا) جهت تأمین سیستم باربر جانبی استفاده خواهد شد.

مهاربندهای اصلی و سقف سوله

در طراحی مهاربندهای قائم طولی عمدتا نیروی محوری ناشی از بارهای جانبی (باد، زلزله و یا حرارت حاکم خواهد شد.

مهارهای سقف (Ceiling Braces)

برای ایجاد صلبیت کافی در سقف سازه سوله ها و تأمین پایداری چشمه های سقف و همچنین انتقال بارهای جانبی متأثر از وزن سقف، در حد فاصل استراتهای سقف از مهارهای سبک سقفی که عمدتا به صورت مقاطع میلگرد هستند استفاده خواهد شد.

با توجه به توضیحات بالا سیستم کلی سازهای یک سوله به صورت شماتیک به شرح زیر قابل ترسیم می باشد.

اجزای کلی در ساخت سوله

امیدواریم تا این مقاله مختصر برای شما مفید باشد . جهت همکاری با مجموعه سبک طرح و ساخت سازه های استاندارد ، سبک و مدرن در سراسر کشور میتوانید همین حالا با شماره تماس های ارائه شده در وب سایت با کارشناسان و مهندسین مجموعه تماس گرفته و ضمن مشاوره ، همکاری خود را آغاز نمائید .

اشتراک :
در بهبود این مقاله شریک باشید

©1400 - سبک طرح ، حقوق انتشار محفوظ است

طراحی سایت و سئو توسط سئو نود